İnternetten ilaç alanlar dikkat!

Sahte ilaca ceza, bonzai için de caydırıcı olacak!

Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay’a göre, internetten sahte ilaç satanlara yönelik uygulanacak hapis cezası, bonzai gibi bağımlılık yapan uyuşturucu maddeleri internetten satanlar için de caydırıcı olacak. Uzbay, “Bu tarz yasal düzenlemeler, madde bağımlılığıyla mücadele açısından da son derece önemlidir ancak sorunla başa çıkabilmek için ek düzenlemeler şart” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun Tıbbi Ürün Sahteciliği Sözleşmesi’nin Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilmesiyle internetten sahte ilaç satışında cezalar ağırlaşacak. Buna göre artık sahtecilere hapis cezası gelecek, mağdur için de tazminat hakkı doğacak.Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay

Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi, Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“İnternet, çağın en büyük gelişmelerinden biridir. Buna kimse itiraz edemez. Hızlı bilgilenme ve hızlı bilgi paylaşımı konusunda önemli bir araçtır. Bununla beraber, internet sağlıklı bilginin yan ısıra hatalı veya kasıtlı olarak yayılan arızalı bilgi için de uygun bir ortam teşkil etmektedir. İnternetteki bilgi kirliliği insan refahını ve sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaşmıştır. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayı daha çok tercih eden toplumlarda internetin çok önemli negatif etkileri söz konusudur.

İNTERNETTEN SATIŞ BÜYÜK TEHDİT

Sahte ilaç konusunda tespit edilen her 10 ilaçtan 8'inin sahte olması bunun bir sonucudur ve bu çok vahim bir durumdur. İlaç hekim ve eczacı denetimi içinde çok dikkatli kullanılması gereken bir üründür. İnternetten ilaç pazarlanması bu iki önemli sağlık profesyonelini devre dışı bırakmakta ve doğrudan insan sağlığını hatta hayatını tehdit etmektedir.

İnternetten sadece sahte ilaç değil, bonzai dâhil bağımlılık yapan birçok madde de denetim dışında sipariş verenlere kolayca ulaşmaktadır. İnternetten ilaç veya benzeri ürünlerin satışının engellenmesi madde bağımlılığı ile mücadele açısından da son derece önemlidir.

İLAVE YASAL DÜZENLEMELER YAPILMALIDIR

Türkiye'nin Avrupa Komisyonu'nun Tıbbi ürün Sahteciliği Sözleşmesi'ni imzalaması dahi bu sorunu engellemeye yetmeyebilir. İlave yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Gıda takviyesi kisvesi altında pazarlanan ürünlerin eczanelerde satışı şarttır.
Öte yandan, sahte ilacın kesin bir şekilde önüne geçilmek isteniyorsa ilaç veya ilaç benzeri bir ürün söz konusu olduğunda temin yerinin eczane olmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması halk sağlığını koruma yolunda önemli bir adım olacaktır.”

NPGRUP


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Aralık 2016Yayınlanma Tarihi:18 Şubat 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.