İnsanlar için en büyük 10 korku

İşte insanlarda en çok rastlanan 10 korku türü. Peki sizde bunlardan herhangi birisi var mı?

İnsanların yaşadıkları ortama, aile yapılarına ve başına gelen iyi/kötü olaylara göre şekillenecek olan korkuları elbette değişiklik göstermektedir. Bunun üzerinden bir sonuca varmak elbette ki imkansızdır fakat, klinik vaka sonuçlarına göre, yani hastalardan elde edilen verilere göre, insanlarda en sık rastlanan korku türlerini bilmek elbette ki mümkün. Bu verilerden yola çıkarak, insanlar için en büyük 10 korkuyu sizlerle paylaşıyoruz.

AGORAFOBİ

Bu korku türü, insanlarda genel olarak paniğe kapılmaya yol açar. Tuzağa düşmüş hissi verir. Bir çeşit anksiyete bozukluğudur. Bu korku özellikle kalabalık ortamlarda ortaya çıkmaktadır. Yalnız başına kalma ve yalnız sokağa çıkma korkusu da Agorafobi 'nin belirtilerindendir.

TRYPOPHOBİA

Delik korkusu da denilen Trypophobia, insanlara huzursuzluk veren bir korku türüdür. Yan yana bulunan deliklerden korkma, tiksinme şeklinde gelişme göstermektedir. Diş sıkma ve titremeye yol açar.

ZENOFOBİ

Yabancılardan korkma veya nefret etmek olarak bilinir. Kişinin kendisinden farklı ya da tanımadığı kişilerden korkması ve nefret etmesi ile başlar. Kendisinden farklı olanların tehlikeli olduğu hissiyatı verir.

ARAKNOFOBİ

Belki de ismini en sık duyduğunuz korku türü; Örümcek korkusu. Örümcek görüldüğünde tuhaf hareketler sergilenmesine sebep olmaktadır. Hatta kişi korkusundan kendisine ve çevresindekilere zarar verebilir. Çok fazla korkuya maruz kalırsa panik atak geçirebilir. Sevindirici olan kısmı ise, günümüzde artık bu korkunun tedavisi mümkün.

KOULROFOBİ

Aralarında belkide en ilginç olan korku türüdür. Palyaçolardan korkma sonucu gelişir. Genelde çocuklarda görülse de, yetişkinlerde rastlandığı da olmuştur.

AKROFOBİ

Yine sıkça rastlanan yükseklik korkusudur. Çok güçlü bir korku türü olduğu için, pank atağa ve çarpıntıya sebep olur.

EMETOFOBİ

Genelde sınava girecek öğrencilerde rastlanan bir korku türüdür. Bilinen adı kusma korkusudur. Korkmaya başladıkları anda, kendisini etkileyen ortama müdahale de edemeyecek duruma geldikleri için, büyük sıkıntı yaşatıyor. Bu insanlar, kusan başka insanları görmekten de korkmaktadırlar. Zehirlenip kusma korkuları da olduğu için, yemek yeme konusunda da oldukça zorlanırlar.

KLOSTROFOBİ

Kapalı ortamda kalma korkusu. Asansör gibi küçük kapalı yerlerde kalma korkusu yaşarlar. Eğer durum ciddileşirse, panik atağa ve nefes darlığına sebep olur. Bir yerde kilitli kalma durumu, büyük korku yaşamalarına sebep olur.

HİDROFOBİ

Korkuların en ilginci diyebiliriz. Bu korku, sudan korkmaktan başlar. Suya temas dahi etmek istemezler. Kuduz hastalığında bu durumla karşılaşılır fakat sudan korkan herkesin kuduz olduğu anlamı çıkarılmamalıdır.

NİKTOFOBİ

Yine sık rastlanan geceden ve karanlıktan korkma korkusudur.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Ocak 2015Yayınlanma Tarihi:04 Ocak 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.