İnsan neden toprak yer?

Sandığımızdan daha yaygın olan toprak yeme alışkanlığı (jeofaji) kimi yerlerde bir beslenme bozukluğu olarak görülürken kimilerinde de teşvik ediliyor. Peki insanda toprak yeme isteği neden doğuyor.

ABD’deki Cornell Üniversitesi’nden Sera Young’a göre toprak yeme alışkanlığı çok eskilere dayanıyor.

20 yıldır bu sorunu araştıran Young, Arjantin’den İran’a ve Namibya’ya kadar birçok ülkede görülen bu alışkanlığın tropik bölgesinde ve özellikle çocuklar ve hamile kadınlar arasında daha yaygın olduğunu tespit etmiş.

Young Tanzanya’da saha araştırması yaparken konuya ilgi duymaya başlamış. “Hamile kadınlarda demir eksikliğine bağlı anemi üzerine araştırma yapıyordum. Bir kadının evinde yerde oturmuş, hamileliğinde neyi severek yediğini sormuştum. ‘Günde iki kez duvardan toprak söküp yiyorum’ dedi” diye açıklıyor.

Bu cevap Young’ı çok şaşırtmış. “Toprak yemek öğrendiğimiz her şeye ters düşüyordu” diyor.

Gerçekten de Batı’da toprak yeme bir davranış bozukluğu olarak görülüyor, cam ve benzeri zararlı maddeleri yiyerek kendisine zarar vermeye çalışanlarla aynı kategoride değerlendiriliyor.

AFRİKA'DA YAYGIN

Oysa Afrika’da Kamerun, Tanzanya, Kenya gibi ülkelerde toprak yemeye tabu gözüyle bakılmıyor. Young Kenya’da çalışırken, yemek için paketler halinde toprak satıldığını gördüğünde çok şaşırmış. Hatta bunlara karabiber vb. farklı tatların eklendiği de oluyormuş.

ABD’nin Georgia eyaleti ise beyaz toprağıyla ünlü. Paketlenmiş toprağın üzerinde ‘İnsan tüketimi için değildir’ ibaresi olsa da herkes bu toprağın ne için satıldığını biliyor.

Gerçekten de varmış. Bir sterline 5-6 kiloluk bir torba dolusu yumru halinde kil aldım. Ufak bir parça yemeyi denediğimde ağzımdaki bütün suyu emdi, fıstık ezmesi gibi üst damağıma yapışıp kaldı.

İnsanlar böyle bir şeye neden bu kadar ilgi gösteriyor diye düşünmeden edemedim.

“Herkesin kendine göre bir nedeni var” diyor Kamerunlu öğrenci Monique. “Kimi sadece sevdiği için, kimi bulantı ve mide ağrısına iyi geliyor diye.”^

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Kasım 2018Yayınlanma Tarihi:23 Haziran 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.