İnme sanılanın aksine gençleri de etkiliyor

İnme, çoğunlukla 65 yaşından büyük insanları etkilese de yüzde 10 ila 15'i 45 yaş altındakileri etkiliyor. İnme sanılanın aksine gençleri de etkiliyor.

ABD'nin Michigan eyaletindeki Wayne Devlet Üniversitesi Detroit Tıp Merkezi İnme Programı'nın genç yaşta inme geçiren 57 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, yedi kişiden biri yanlış teşhis yüzünden doğru tedavi edilmeden eve yollanıyor. Araştırmayı yöneten Nörolog Doktor Seemant Chaturvedi, "İnme geçirenler arasında genç yaştakiler erken tedavinin daha çok faydasını görüyor.

Ama bunun 4.5 saat içinde uygulanması gerekiyor" diyor. 48 ila 72 saat geçtikten sonra inmenin sonuçlarını düzeltmeye yarayacak büyük çaplı bir müdahale yapılamıyor. "Önemsiz gibi gözükse de birdenbire ortaya çıkan belirtiler, titiz bir teşhis ve tedavi süreci başlatılmasını gerektirir" diyor Chaturvedi. Detroit araştırmasına göre, acilde bir nörolog tarafından muayene edilen ve ilk müdahale kapsamında manyetik rezonans görüntülemeden (MR) geçirilen hastalar, daha az yanlış teşhis kurbanı oluyor. Atlanta'daki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi şişmanlık, diyabet, yüksek tansiyon ve uyku apnesi gibi risk faktörlerinin artmasıyla 30 ve 40'lı yaşlarda inmenin giderek yaygınlaştığına dair bir rapor yayımladı.

Ancak günümüzde genç hastalar inme belirtilerini fark etme konusunda eskisinden daha uyanık değil. Todd McGee, Massachussetts'te yaşayan atletik yapılı bir inşaat işçisiydi. Ama 34 yaşında geçirdiği inme, yaşamını geri döndürülemez biçimde değiştirdi. Bugün 40 yaşında, bir kolunu kullanamayan ve zorlukla konuşan McGee, çalışamaz halde. Yaptığı işe odaklanmakta güçlük çekiyor. "Kesinlikle eski yaşamımı geri isterdim, evler ve tekneler inşa etmeyi, boş zamanlarımda sörf yapmayı" diyor McGee. Yaşadıkları, gençler arasındaki inme riskinin ne kadar yüksek olduğunun göstergesi.

McGee, "Hayatımdaki en şiddetli ağrıydı" diye nitelediği bir baş ağrısıyla acile başvurmuş. Doktor, kas gerginliğinden kaynaklandığını düşünüp McGee'yi ağrı kesici vererek eve göndermiş. Hemen ardından durumu daha da kötüleşince ilacın yan etkisi sanmış. Artık bunun geçici iskemik atak ya da bir başka deyişle mini inme olduğunu biliyor.

Chaturvedi, birdenbire ortaya çıkarlarsa hastanenin yolunu tutmayı gerektiren belirtileri şöyle sıralıyor: Bedenin bir tarafında uyuşukluk ya da zayıflık, kafa karışıklığı ya da konuşma güçlüğü, tek ya da çift gözde görme bozukluğu, baş dönmesi ve denge ya da koordinasyon kaybı, sebepsiz, ani ve şiddetli baş ağrısı. "Bilgisayarlı tomografi, inmeyi ilk 24 saatte pek göstermez" diyor Chaturvedi. Teşhis konulamıyorsa, MR çekilmesi ve bir nöroloğa danışılması şart. "Baktı olmuyor, hasta dizginleri ele almalı, tam teşekküllü incelemeden geçirilmekte ısrarcı olmalı ve bir nöroloğun muayenesini talep etmeli" diye tembihliyor Chaturvedi.

THE NEW YORK TIMES


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.