İlk kez bir kara deliğin çapı ölçüldü

Uluslararası bir araştırma ekibi ilk kez uzaktaki bir galaksinin merkezinde yer alan süper kütleli bir kara deliğin çapını ölçtü.

Uluslararası bir araştırma ekibi ilk kez uzaktaki bir galaksinin merkezinde yer alan süper kütleli bir kara deliğin çapını ölçtü.

Ölçüm Hawaii, Arizona ve Kaliforniya’daki radyoteleskopların “Event Horizon Telescope” (EHT) olarak aynı anda çalıştırılmasıyla yapılabildi. Bu şekilde ayrıntılar Hubble görüntülerinden 2000 misli daha net alınabildi. Bu birleşik dev teleskop, Samanyolumuzdan yaklaşık olarak 50 milyon yıl uzaklıktaki Virgo (Bakire) takımyıldızında yer alan eliptik dev galaksi “M 87”ye odaklandı. Bu dev galaksi merkezinde yaklaşık beş milyar Güneş kütlesi büyüklüğünde bir kara deliğin bulunduğu biliniyordu. Kara deliğin içine düşen maddenin son kızarıklığına göre bilim insanları ilk kez “Event Horizon” sınırını (kara deliğin dış sınırı) ve tüm maddeler ve hatta ışık için bile geriye dönüşün olmadığı sınırı belirleyebilmişler. “Bu sınırı aşan tüm cisimler sonsuza dek kaybolurlar” diyor Sheperd Doeleman (MIT gözlemevi ve Smithsonian Astrofizik Gözlemevi) Science dergisinde. M 87’nin merkezindeki kara deliğin madde diski 110 milyar kilometre ki bu “Event Horizon”un 5.5 misli genişliğine eşit. Fizik kurallarına göre bu ikisinin aynı yönde döndüğü anlamına geliyor. Astronomlar Şili, Meksika, Grönland ve Antarktik’teki radyoteleskoplarla da gelecekte kara deliğin diğer özelliklerini araştırmak istiyor. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Ekim 2012Yayınlanma Tarihi:15 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.