İlk 15 günlük uyku maratonu

Bebeğin ilk 15 gününde uyku düzeni nasıldır ve ne şekilde değiştirilebilir?

Bebeğin ilk 15 gününde uyku düzeni nasıldır ve ne şekilde değiştirilebilir?

Bebeğin kendi kendine uykuyu keşfetmesi ve fark etmesi, kendince bir düzene sokması için ebeveynlerin beklemesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, bunun için de ilk 1-2 ay maksimum düzeyde sabra ihtiyaç duyulduğunu dile getiriyor.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

Yeni anne babaların bebeklerini eve getirdikten sonra ilk 15 gün şunları gözlemlemesi gerekiyor: • Bebeğin kendi uyku ritmi nasıl? • Neler hoşuna gidiyor? • Hangi pozisyonlarda uyurken daha rahat? (Işıkta mı loş ortamda mı, yüzüstü mü sırtüstü mü ya da yastıklı mı yastıksız mı?) Bu gözlemlerini yaptıktan sonra çocuğunuzun odasında da bir takım değişiklikler yapmakta da fayda vardır. Bebeğinizin tarzına ve karakterine uygun bir oda hazırlarken;

0-6 YAŞ GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

• Yatak çok aşırı yumuşak ya da sert olmamalıdır. • Yastık olup olmaması önemli değil. Kullanım sırasında çok büyük ya da aşırı yumuşak olmasından kaçınılmalıdır. • Üzerine örtülen örtü ağır ve bebeği sıkan bir malzemeden olmamalıdır. • Oda, evin en az gürültülü ve ışığı hafif olan bir yerde olmalıdır. Ancak bazı bebekler ışıklı ya da gürültülü ortamları da tercih edebilirler. Bu nedenle bebeğinizin karakterine uygun olan seçeneği belirlemelisiniz. • Uyumadan önce hafif bir müzik, doğa sesi ya da su sesi dinletebilirsiniz. Zamanla bunu ninniye çevrilebilirsiniz. Sessel iletişim, beynin konuşma alanının gelişimini hızlandıracaktır.

UYKU ALIŞKANLIKLARI EDİNMELİ

Odasıyla ilgili düzenlemeleri de yaptıktan sonra, bebeğinizi kendi kendine uyumasını sağlayacak şekilde yönlendirin. Uyumadan önce sallama ya da uyuyana kadar yanında durmanız uykuyu öğrenmesinde sorunlara neden olacaktır. Çünkü bebeğiniz uyku öncesi kazanacağı alışkanlıkları sürekli isteyecektir. Bu nedenle yanlış yapacağınız bir yönlendirme onun farklı uyku alışkanlıkları kazanmasına neden olacaktır. Uykusunun geldiğini hissettiğiniz zaman yatağına yatırın ve onun göremeyeceği mesafeye uzaklaşın. Bunu 1-2 hafta düzenli yaptığınızda bebeğiniz yatak-uyku denklemini kurmaya başlayacaktır. Uykuya dalışlarda bebeğinizin ağlamaları olabilir. Ancak burada da ağlamanın şifrelerini çözmeniz gerekir. Bu ağlama sizi yanına çağıran bir ağlama mı yoksa bir rahatsızlığını ifade etmeye çalıştığı bir ağlama mı? Eğer sizi yanına çağıran bir ağlama ise kısa süreli yanına gidebilirsiniz. Sakin bir konuşma hafif bir okşama sonrasında yeniden yalnız bırakmanız gerekmektedir. Bebek burada şunu öğrenmelidir: “Evet, annem yanımda. Güvendeyim ama yalnız uyumalıyım.” Davranışları çözmeye başlayan bebek yavaş yavaş yalnız uyumaya başlayacaktır. Zamanla da bunu alışkanlığa geçirerek uyumayı öğrenecektir. HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Ağustos 2012Yayınlanma Tarihi:11 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.