İlişkileri öldüren 4 sebep

John Gotman çiftleri 5 dakika dinleyerek ileride boşanıp boşanmayacaklarını yüzde 91 oranında doğru tahmin edebildiğini iddia ediyor. İşte ilişkileri öldüren 4 sebep.

John Gotman çiftleri 5 dakika dinleyerek ileride boşanıp boşanmayacaklarını yüzde 91 oranında doğru tahmin edebildiğini iddia ediyor. İşte ilişkileri öldüren 4 sebep. iliskibitirenAraştırmacı yazarın kitabında, ilişkilerin bitmesine sebep olan en önemli 4 sebep, "Mahşerin 4 atlısı" olarak adlandırılıyor.

MUTLU BİR ÇİFT OLABİLİRSİNİZ

John Gotman 40 yıldır evlilikler üzerinde araştırmalar yapıyor. Çiftler onun workshop'larına katılarak ilişkilerinin kötü gitmesini engellemeye çalışıyor. Gotman'ın ABD'de çok satan kitabı 'The Seven Principles for Making Marriage' (Evliliğin 7 İlkesi) henüz Türkçe'ye çevrilmedi ama Gotman Türkiye'de de ünlü bir isim. 40 yıldır 3 bin çiftin üzerinde araştırmalar yapan ve ilişkiler/çift terapisi konusunda Gottman Enstitüsü'nü kuran araştırmacı, mutlu bir evliliğin sırlarını ve boşanmanın çeşitli tekniklerle önlenebilir olduğunu söylüyor. Gotman kitabında evlilikle ilgili yanlış inanışları çürütüp ilişkilerin kötü gitmesinin sebebini ve bununla ilgili ne yapılabileceğini anlatıyor.

MAHŞERİN 4 ATLISI

Ayrılıkların birçok sebebi var ama Gotman'a göre bu sebeplerin ana çekirdeğini 'mahşerin 4 atlısı' isimli kısım oluşturuyor. Bu şu demek: İlişkinizde, aşağıdaki 4 gösterge varsa bu bir alarm işaretidir!

1- KİŞİSEL ELEŞTİRİ

Sevgilinizden, eşinizden bazı konularda şikayetçi olmanız normal ama eleştiri daha geniş çaplı bir kavram. Onun karakterini eleştirmek; davranışına değil, kişiliğine saldırmanız anlamına geliyor.

2- AŞAĞILAMAK

Lakap takmak, gözlerini devirerek konuşmak, küçümsemek, taklidini yapmak ve düşmanca davranışlar... Bunun gibi hareketler, mahşerin 4 atlısının en kötü bölümünü oluşturuyor çünkü ilişkilerde nefret yaratıyor. "Partnerinizin sizden nefret ettiğini hissediyorsanız sorununuzu çözmek neredeyse imkansızdır" diyor Gotman.

3- SÜREKLİ KENDİNİ SAVUNMAK

Bu davranış partnerinizi suçlamanın en ağır yoludur. Sonuçta ona şunu söylemiş olursunuz: "Sorun bende değil, sende!" Savunmak sadece tartışmayı alevlendirmeye yarar; başka bir şeye değil.

4- HER TÜRLÜ TEMASI ENGELLEMEK

Konuşmalarına dikkat vermemek, ilgisiz kalmak... Bu davranış, partnerinizin sizden uzaklaşmasıyla beraber, duygusal olarak da ilişkiden kopmasına sebep olur.

EVLİLİKLE İLGİLİ EN BÜYÜK KAVRAM

Gotman'ın araştırması, fikir ayrılıklarının evliliği öldürmediğini; aksine, çiftlerin bununla rahatlıkla başa çıkabileceklerini gösteriyor. Çiftlerin yüzde 69'unun sorunu anlık değil, uzun vadeli çözülemeyen problemlerden oluşuyor. Bu sorunlar yıllarca tartışılıyor ama bir türlü sonuca erdirilemiyor. Uzun zaman birbirlerinin fikrini değiştirmeye çalışıyorlar ama asla başarılı olamıyorlar. Çünkü aralarındaki en büyük anlaşmazlık; birbirlerinin hayat tarzlarını, kişiliklerini veya değerlerini görmezden gelmeleri. Gotman; "Kişilik farklılıklarıyla baş etmeye çalışmak yanlızca vakit kaybıdır ve evliliği mahvetmekten başka bir işe yaramaz" diyor. Peki iyi evlilikler bu tür sorunları nasıl çözüyor? Cevabı basit: Birbirlerini oldukları gibi kabul ediyorlar. Yaşadıkları sorunları ilişkilerinin bir parçası olarak görüyorlar. Hatta fiziksel bir rahatsızlıkmış gibi doğal karşılıyorlar. Diz burkulması, bel ağrısı, bağırsak bozulması gibi... Bu sorunları da elbette sevmiyoruz ama onlarla başa çıkabiliyoruz. İyileşmeleri için elimizden geleni yaptıktan sonra, unutuyoruz gidiyor! Psikiyatrist Dan Wile, 'Balayından Sonra' adlı kitabında şunları söylüyor: "Uzun süreli bir partneriniz varsa kaçınılmaz şekilde kendinize özgü problemler yaratırsınız. 10, 12, hatta 15 yıl boyunca bu sorunu sırtınızda taşırsınız."

İLİŞKİNİZİ KURTARABİLECEK 3 İPUCU

1- BİRBİRİNİZİ GERÇEKTEN TANIMANIZ HAYATİ DERECEDE ÖNEMLİ

Duygusal olarak akıllı çiftler birbirlerinin dünyasını çok yakından tanırlar. Bu çiftlerin hayatında kavramsal olarak da zenginlik vardır. Birbirlerinin geçmişlerindeki en önemli anları bilir, bugün neler hissettiğini, ailesinde neler olup bittiğini yakından takip eder.

2- TARTIŞMA SIRASINDA "SEN" DEĞİL, "BEN" SÖZCÜĞÜNÜ DAHA SIK KULLANIN

Sadece bunu yapmak bile duygularınızı daha kolay ifade etmenize yardımcı olup partnerinize saldırmanızı önler.

3- EN ÖNEMLİ SORU: "GÜNÜN NASIL GEÇTİ?"

Hem çok faydalı, hem de küçük bir egzersiz. Akşam bir araya gelindiğinde birbirinize gününüzün nasıl geçtiğini anlatın. Günün stresini atmak ve ilişkinize canlılık kazandırmak için birebir..

BAZI DİĞER NOKTALAR

- Mutsuz birliktelikler, kişilerin hastalığa yakalanma oranını yüzde 35 oranında artırarak, insan ömrünü 4 yıl kısaltıyor. - Tartışmaların sonucu, ilk 3-15 dakika içinde belli oluyor ama biz bunu fark edemiyoruz. - Çiftlerin yüzde 94'ü ilişkilerinin mutlu anlarını hatırlıyor. Eğer mutlu anlarınızı artık hatırlayamıyorsanız bu ilişkinizin yardıma ihtiyacı olduğuna dair güçlü bir işarettir. KELEBEK

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Ağustos 2014Yayınlanma Tarihi:29 Ağustos 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.