İlişkiler üzerine 16 kıymetli tavsiye

Bir psikologun yazdığı mektuptan ilişkiler üzerine 16 kıymetli tavsiye.

Psikolog Gerald Rogers zor bir boşanma geçirdikten sonra Facebook arkadaşları ve takipçileri için bir açık mektup yazmış. Rogers, sonra da bu mektubu: “Herkes tarafından çok sevilen bir kadını, neredeyse 16 yıldır süren bir evlilikten sonra kaybetmiş biri olarak, size bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.” sözleriyle paylaşmış. Gerçekten söylediği her söz çok etkileyici.

Biz mektubu buraya bırakıyoruz. Kim bilir, bu cümleler; belki de bir ilişkiyi kurtarır.

FLÖRT ETMEKTEN ASLA VAZGEÇMEYİN

Karşınızdaki insan size ait değil ve siz de onun sahibi değilsiniz. Sizinle evlenmesi için ona bunu sorduğunuzda, onun kalbinin sahibi olmak ve bunu korumak için; istediği insan olmaya söz vermiş oluyorsunuz. Kalp, emanet edilecek en önemli, en kutsal hazineyken; o sizi seçti. Bu yüzden aşkınızda asla tembel olmayın.

KENDİ KALBİNİZİ KORUYUN

Onun kalbinin koruyucusu olmaya kararlı olduğunuz gibi, aynı uyanıklıkla kendi kalbinizi de koruyun. Kendinizi tam anlamıyla sevin, dünyayı da öyle. Ama onun sizin hayatında özel bir yeri olduğunu ve oraya o hariç kimsenin girmemesi gerektiğini unutmayın.

ONA AŞIK OLUN, SONRA BİR DAHA AŞIK OLUN

Sürekli değişeceksiniz, onunla birlikte olduğunuz süre boyunca aynı insan olarak kalmanız mümkün değil. Hatta bir kaç sene sonra ikiniz de aynı insan olmayacaksınız. Değişim kapınızda; ikinizin de her gün birbirinizi yeniden seçmeniz için nedenleriniz olmalı. Ama unuımayın; o daima sizinle kalmak zorunda değil. Eğer onun kalbine dikkat etmezseniz, kalbinin mührünü bir başkasına verebilir ve bunu geri almanız bir daha mümkün olmayabilir. Bu yüzden onun aşkını kazanmak için, her zaman mücadele edin.

ONUN HER ZAMAN İYİ TARAFLARINI GÖRÜN

Sadece onu neden sevdiğinize odaklanın. Odaklandıkça sevginiz de büyüyecektir. Eğer hatalara odaklanırsanız, gördüğünüz her şey, size hata yapmak için bir neden olacaktır. Aşkınıza odaklanmanız, size tam anlamıyla yardımcı olmaz elbette ama en azından bu sayede, aşkınızla, birçok sorunu aşabilirsiniz.

ONU DEĞİŞTİRMEK VEYA YANLIŞLARINI DÜZELTMEK SİZİN İŞİNİZ DEĞİL

Sizin işiniz sadece onu sevmek. Hem de değiştirmeye çalışmadan. Eğer bir gün değişirse, bu değişim asla sizin isteğinizle ilgili olmasın.

KENDİ DUYGULARINIZIN SORUMLULUĞUNU ALIN

Hayatınızdaki insanın işi, sizi “mutlu biri” haline getirmek değil; dolayısıyla “mutsuz biri” de yapamaz. Kendi mutluluğunuzu, kendiniz bulmak zorundasınız, Böyle olduğu zaman ilişkiniz de zaten mutlu bir ilişki olacaktır.

KIZDIĞINIZDA ONU SUÇLAMAYIN

O sadece bir neden ve sizin içinizde bir duygunun harekete geçmesine sebep oldu. Duygularsa tamamen size ait, yani hepsi sizin sorumluluğunuzda. Hissettiklerinizi irdelemek için kendine zaman tanıyın ve tüm soruları kendinize sorun. Bu insan size iyi geliyor, unutmayın.

ONUN SÖYLEDİKLERİNİ DEĞİL, SÖZLERİNİN ARKASINDAKİ DUYGULARI DİNLEYİN

O mutsuz ya da üzgün olduğunda, bunu değiştirmek sizin işiniz değil. Ama bunu bilmek ve onu kaldırmak sizin işiniz. Onu duyduğunuzu ve sizin için ne kadar değerli olduğunu bilmesini sağlayın. Uzaklaşmak istiyorsa bile ona “Kaçma benden” diyebilirsiniz. En azından sizin burada olduğunuzu ve hiçbir yere gitmediğinizi; yanınızdayken güçlü görünmek zorunda olmadığını söyleyebilirsiniz. Bu şekilde size güvenecek ve kalbini açacaktır.

ONU GÜLDÜRÜN

Gerekirse aptal olun; kendini fazla ciddiye almayın. Bol bol gülün ve onu güldürün. Gülmek, her şeyi kolaylaştırır.

ONA SADECE ZAMANINIZI DEĞİL, RUHUNUZU VE DİKKATİNİZİ DE VERİN

Onunla olduğunuzda zihninizdekileri tamamen silmek için ne gerekiyorsa yapın. Sizin en önemli hastalığınız da, en iyi tedavi biçiminizde o, unutmayın.

APTAL OLMAYIN

Ve bir aptal gibi gözükmekten korkmayın. Tabii ki hata yapacaksınız ve genelde bunun nedeni de o olacak. Yine de çok büyük hatalar yapmamaya ve hatalarınızdan ders almaya çalışın. Siz mükemmel değilsiniz ama çok aptal olmayı denemek zorunda da değilsiniz.

SAVUNMASIZ OLUN

Her zaman yanyana olmak zorunda değilsiniz. Ama her zaman, korkularınızı ve duygularınızı paylaşmak konusunda istekli ve hatalarınızı kabul etmek konusunda da hızlı olun.

AÇIK OLUN

Eğer aranızda güven varsa, onunla her şeyinizi paylaşmak istemeniz gerekir. Özellikle de paylaşmak istemediğiniz şeyleri. Bunu yapmak gerçekten cesaret ister, çünkü siz ona tamamen kalbinizi açtığınızda ve o gerçek sizle karşılaştığında; onun sizde ne bulacağını bilemezsiniz. Cesaret, her şeyinizle sizi sevmesi için ona izin vermekte. Ama denerseniz, karanlık yönleriniz size ışık olabilir. Bu yüzden maskenizi çıkarın. Eğer onunlayken maske takmak zorunda hissediyorsanız ve her zaman mükemmel gözükürseniz, aşkın ne olduğunu asla tam olarak öğrenemezsiniz.

BİRLİKTE BÜYÜMEKTEN ASLA VAZGEÇMEYİN

Durgun su, mikrop biriktirir; ancak akan su her zaman tazeler ve ferahlatır. Ya da yıllarca spor yapıp kaslarınızı çalıştırsanız bile, bıraktığınız anda bedeniniz ilk günden daha kötü olur. İlişkiler de de tıpkı bunun gibidir; ilişkiniz üzerine düşünmeyi asla bırakmamanız gerekir. Bu yüzden birlikte düşünüp ortak hedeflerinizi ve hayallerinizi bulun.

HEMEN AFFEDİN

Affedici olun ve geçmiş yerine geleceğe odaklanın. Geçmişinizin sizi rehin almasına izin vermeyin. Affetmek, özgürlüktür. Bu yüzden her zaman sevgiyi seçin.

listelist.com


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Nisan 2020Yayınlanma Tarihi:07 Ekim 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.