IBM'den beyni taklit edebilen devrim

IBM nörosinaptik çip adı verilen beynin bilişsel yapısını taklit ederek çalışan posta pulu büyüklüğünde bir çip üretti.

IBM nörosinaptik çip adı verilen beynin bilişsel yapısını taklit ederek çalışan posta pulu büyüklüğünde bir çip üretti.

ibmÇip teknolojisinde çığır açacağı iddia edilen nörosinaptik çip sayesinde kendi kendine giden arabalardan, yapay zekaya sahip cihazlara kadar pek çok şeyin üretiminde sıçrama yaşanabilir. IBM, Cornell Tech ve dünyanın pek çok yerinden araştırmacılar eski bilgisayara mimarisine bilişsel işleme adı verilen bir işlemle yeni bir soluk getirdiler. “Biz bu işlemciyi tasarlarken beynin serebral korteksinin örnek aldık, ” diyor IBM’den Şef Bilim Adamı Dharmendra Modha. 1940’daki makinelere dönersek, eski bilgisayarların sıralı dizilimsel hesap makineleri gibi çalışarak, matematiksel veya biraz sol beyin görevleri olarak çalışabildiğini göstermiş. “TrueNorth” adı verilen çip sağ beynin duyusal işlem fonksiyonlarını taklit ederek farklı durumlarda aynı beynin sağı gibi çevreden elde edilen duyuları,kokuları ve bilgiyi işleyormuş gibi çalışabileceğini belirtiyor, Modha.  Normalde beyin devasa nöron ve sinaps ağını kullanarak, vücudun duyu organlarından gelen bilgiyi bir araya getiriyor. Araştırmacılar TrueNorth’da bir milyondan fazla programlanabilir nöron ve 256 milyon programlanabilir sinapsı 4096 çekirdek ve 5,4 milyar transistörlü bir çipte birleştirdiler. Performansın kaynağı ise nerdeyse bir işitme cihazı pili kadar enerji harcayan düşük enerji tüketen bir çip.

SENSÖR BİLGİSAYAR OLUYOR

Bu çipin yerleştirildiği bir araba veya akıllı telefon buluta veya diğer bir ağa bağlanarak gerçek zamanlı süper bilgisayar işlemleri yapabilir. “Bu sayede sensör bilgisayar oluyor . Bu sayede Wi-Fi veya buluta bağlanmadan daha iyi duyusal işlemciler sağlanabilir. Örneğin kendi kendine giden bir araba internete bağlanamasa bile hataları tespit ederek bunlarla başa çıkabilir.  Örneğin,  kaza olmadan bunu anlayabilir,  ” diyor . Modha Aynı şekilde cep telefonları kokuları ve görsel bilgiyi alarak gerçek zamanlı bir yorum yapabilir. “IBM ‘le yıllar süren araştırmalarımız sayesinde sonunda insan beynine benzeyen bir bilgisayar yapmak üzereyiz,” diyor Cornell Tech’den Cornell Üniversitesi mezunu Rajit Manohar . DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA-ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı)  tarafından  desteklenen araştırma Science dergisinde yayınlandı.  TrueNorth bugünün süper bilgisayarlarına göre oldukça farklı çalışıyor. 1 watt enerjiyle 46 ila 400 milyar sinaptik işlem yapabilen TrueNorth, günümüzün süper bilgisayarlarına (en verimli süper bilgisayar sn/watt başına 4,6 milyar “yüzme noktası” ) kıyasla inanılmaz verimli ve hızlı. Çipte Samsung’un 28 nanometrelik işlemci teknolojisi kullanılıyor. Bu sayede cep telefonları çok az bir enerjiyle inanılmaz boyutlarda duyusal işlemi aynı insan beyni gibi emüle edebilecek. Gelecekte bir gün sol ve sağ beyinli hibrit bilgisayarların bile üretilebileceği belirtiliyor. Araştırma Referansı : “A million spiking-neuron integrated circuit with a scalable communication network and interface,” by P.A. Merolla et al. Science, 2014.www.sciencemag.org/lookup/doi/… 1126/science.1254642 MİLLİYET - //phys.org/news/2014-08-tiny-chip-mimics-brain-supercomputer.html#ajTabs  

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Ağustos 2014Yayınlanma Tarihi:14 Ağustos 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.