Huysuz, kavgacı ve saldırgan bir çocuğunuz varsa..

Üsküdar Üniversitesi’nin Köln’de açtığı Üsküdar University Europe, Almanya’daki Türklere eğitim desteği vermeye devam ediyor.

Uzman Psikolog Özge Özkan çocuklarda davranış bozukluklarını anlattı:

DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI HANGİ YAŞLARDA GÖRÜLÜR

Davranış bozuklukları 0-6 yaş arasında kendini gösterir. Huysuzluk en önemli göstergesidir. Bazen 2 yaşındaki çocuklarda sıkıntılarla karıştırılabilir. Bu yaş grubunda davranış bozuklukları, ailedeki şiddet, problemler, gelişim problemi yaşayan çocuklarda görülür.

Huysuz, kavgacı ve saldırgan bir çocuğunuz varsa...HİPERAKTİF ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLÜR

Öncelikle sebebi araştırılır sonrasında da ailelerle uzun soluklu çalışma yapılır. Hiperaktif çocuklarda da görülür. Özellikle ailelerin yanlış tutumlarıyla davranış bozuklukları artar.

Ergenlik döneminde ise ifadede sıkıntılar, öfke nöbetlerinde de ortaya çıkar. Aileler dikkatli olmalı ve çocukları takip etmeli. Kavgacı olması ve öfke en önemli belirtilerdir.

TESTLERLE TESPİT EDİLEBİLİR

Çocuklarda davranış bozuklukları bir takım testler ve tetkiklerde tespit edilebilir. 0-6 yaş için tavsiye edilen süreç çocuk anaokulundaysa rehberlik uzmanı ile görüşülmeli, akabinde pedagog ve çocuk psikiyatristi ile temasa geçilmelidir.

ALMANYA'DAKİ KATILIMCILAR SORDU UZMANIMIZ CEVAPLARI

Almanya'daki katılımcıların soruları ve kendi çocuklarıyla yaşadıkları olaylar konuşuldu. Katılımcılar uzmanımıza kendi çocuklarıyla ilgili sorular sordu.

ÇOCUK NASIL SAKİNLEŞTİRİLMELİHuysuz, kavgacı ve saldırgan bir çocuğunuz varsa... 2

Öfke patlaması yaşayan bir çocuğa müdahale etmek çocuğun bu duygusunu daha da tetikler. Böyle bir durumda kenara çekilip çocuğu izlemek ve sakinleşmesini beklemek gerekir. Etrafta başka çocuklar var ise onların da güvenliğini sağlamak Lazım. Ama uyarmak, tehdit etmek, müdahale etmek çocuktaki öfkeyi arttırır.

GEBELİKTE STRES BEBEĞİ ETKİLİYOR

Gebelik dönemi ne kadar stresli olursa bu stres gebeliği de etkiler. Bu süreçten sonra anne kendini daha iyi hissediyorsa ve çocuğa 0-6 yaş arasında normal davranıyorsa çocuktaki davranış sorunu çıkma ihtimali azdır. Ebeveynlerdeki öfke, gerginlik ve mutsuzluk gebelik sürecinden sonraki sürece kadar çocuğu etkiler.

ÇOCUKTA BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Davranış bozuklukları, örneğin; çok öfkeli, huzursuz, çok hareketlilikle kendini belli eder. Sınır koymakta zorlanan, şiddet uygulayan, öfkeden sataşan çocuktur. Ergenlikte çok nüks edebilir, yalan söyleme ve öfkeyle kendini gösterir.

Bu tarz çocukları takip etmek ve sabırlı olmak, iletişimi ben dilini kullanarak kurmak lazım. 0-6 yaş sürecinde de anaokulu ile sürekli bağlantıda olmak önemli.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Ağustos 2019Yayınlanma Tarihi:04 Kasım 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.