Horlama okul başarısını düşürebilir

Çocukların horlamasının, genellikle masum sayılmasına rağmen, okul başarısızlığından, davranış problemlerine kadar pek çok soruna neden olabileceği bildirildi.

Çocukların horlamasının, genellikle masum sayılmasına rağmen, okul başarısızlığından, davranış problemlerine kadar pek çok soruna neden olabileceği bildirildi. cocukhorlama"Horlama" denilince akla ilk olarak yetişkinler gelse de, bu rahatsızlık çocuklarda da görülebiliyor. Çocukların horlamasının, genellikle masum sayılmasına rağmen, okul başarısızlığından, davranış problemlerine kadar pek çok soruna neden olabileceği bildirildi.

Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Refika Ersu, yaptığı yazılı açıklamada, çocuklarda görülen horlama ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

ÇOCUKLARDA ZEKA GELİŞİMİ

Horlamanın, yumuşak damak ve çevresindeki yapıların titreşimi sonucu oluştuğunu ve uyku sırasında üst hava yolunun daraldığını gösterdiğini ifade eden Ersu, tıkanma sadece horlamaya yol açıyor ve başka bir sorun oluşturmuyorsa önemli olmayabileceğini belirtti. Ancak bunun önemli sonuçlara yol açabilecek uyku apnesinin bir göstergesi de olabileceğine dikkati çeken Ersu, uyku apnesinin, uyku sırasında tam veya kısmi hava yolu tıkanması sonucunda, normal solunumun ve uyku yapısının bozulması olduğunu kaydetti. Tıkayıcı uyku apnesi sendromunun, yeni doğan döneminden ergenliğe kadar her yaş grubunda görülebileceğini, en sık 2-6 yaş arasındaki çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesine bağlı olarak oluştuğunu belirten Ersu, şunları bildirdi: "Okul başarısı için kaliteli uyku, sağlıklı beslenme kadar önemlidir. Uyku apnesi sendromu olan çocuklarda sık uyanmalar ve oksijen düşüklüğü uyku kalitesini etkileyebilir. Birçok bilimsel çalışma uyku apnelerinin, okul başarısında düşüşe ve davranışsal sorunlara yol açabileceğini göstermektedir. Uyku apnesi, büyüme ve gelişmenin bozulması, geceleri idrar kaçırma, öğrenme bozuklukları, zihinsel faaliyetlerin olumsuz etkilenmesi gibi şikayetlere yol açabilir. Hatta kalp yetersizliğine kadar gidebilmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonları sırasında ortaya çıkan basit horlamanın zararı yoktur. Ancak çocuklar hasta olmamalarına rağmen horluyor ve geceleri nefesleri duruyorsa (uyku apnesi), bu durum ortada ciddi bir sorun olduğu anlamına gelmektedir." "UYKUDAKİ BULGULAR ÖNEMLİ" Ebeveynlerin verdiği bilgiler doğrultusunda, çocuğun detaylı kulak burun boğaz muayenesinin yapılması, kafa grafiklerinin çekilmesi, hastanın uyku sırasında izlenmesi ya da uyku video görüntülerinin seyredilmesinin hastalıkla ilgili bir fikir verebileceğini, ancak bunun kesin tanı için yeterli olmadığını belirten Ersu, kesin tanının, uyku testi (polisomnografi) ile konulduğunu kaydetti. DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Eylül 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.