Hiperaktif çocuklara nasıl davranmalı?

Genelde her yaramaz, yerinde durmayan çocuğa hiperaktif denir. Peki her hareketli çocuğa bu yakıştırmayı yapmak doğru mu? Hiperaktif çocuklara nasıl davranmalı?

HER HAREKETLİ ÇOCUK HİPERAKTİF DEĞİLDİR

Uzmanlara göre her yaramaz ve hareketli çocuğa hiperaktif yakıştırması yapmak doğru değil. Hiperaktifliğe “Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)” denir yani bu bir hastalıktır. Her çocuğa aynı muameleyi yapmak yanlıştır.

HİPERAKTİF DAVRANIŞLAR FAZLA OLMALI

DEHB’li çocuklar davranışlarını kontrol edemez ve çok hareketli olurlar. Bu çocuklara DEHB tanısı konulması için hiperaktif davranışların çok nadir değil, birçok koşulda tekrarlanması, çocuğun ve çevresindekilerin hayatını zorlaştıracak şekilde gözükmesi gerekir.

NE YAPILMALI?

DEHB’li çocuklar için davranışlarını kabul etmek ve zamanla düzelmesini beklemek yanlış bir davranıştır. Böyle bir durum sezildiğinde mutlaka çocuk psikyatrisine başvurulmalı biran önce tedaviye başlanmalıdır. Eğer tedavi edilmezse ilerki yaşlarında davranış bozuklukları, akademik başarısızlıklar gözükebilir.

EBEVEYN VE ÖĞRETMENLER İŞ BİRLİĞİ YAPMALI

Bu tanıya sahip çocuklara kurallar net bir şekilde öğretilmeli, olumlu davranışları tebrik edilmelidir. Çocuğun en çok vakit geçirdiği kuralları olan ev ve okul ortamlarında ebeveynler ve öğretmenler arasında iş birliği olmalıdır.

DEHB TANISINA SAHİP ÇOCUKLARLA TARTIŞILMAMALI

DEHB tanısına sahip çocukların anne babaları çocuklarına karşı öfke göstermekten çekinmelidir, onlarla az savaşmalı, mümkün olduğunca az hayır demelidir. Eğer hayır diyorsa geri adım atmamalıdır. Ayrıca böyle bir rahatsızlığa sahip çocuklar mutlaka spor etkinliklerine yöneltilmelidir.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:06 Eylül 2019Yayınlanma Tarihi:18 Aralık 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.