Her üç kişide aynı sorun var

100 kişiden 3'ünde aşırı terleme var.

100 kişiden 3'ünde aşırı terleme var.

Aşırı terleme sosyal hayatı olumsuz etkilese de bu sorunu ameliyatla gidermek mümkün. Hiperhidroz denilen aşırı terleme her 100 kişiden 3'ünde görülüyor ve sosyal hayatı olumsuz etkiliyor. terlemeAncak aşırı terlemeden şikayetçi olan hastalara, normalde estetik için kullanılan botoks tedavisi uygulanabiliyor. 10 dakikalık botoks sonrasında 6-9 ay etkisini gösteriyor ve aşırı terlemeyi azaltıyor. 22 Temmuz 2015 100 kişiden 3'ünde var ama... Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aysun Bölükbaşı Mamak Mamak aşırı terlemenin cerrahi dışı tedavi yöntemini anlattı. Hiperhidroz ya da yaygın kullanılan adıyla aşırı terleme durumu, kişinin ısı düzenlenmesi amacını aşan miktarda terlemesi olarak tanımlanıyor. Her 100 kişiden 3’ünde aşırı terleme durumu görülüyor. Aşırı terlemenin vücudun tüm bölgelerinde görülebildiğini belirten Aysun Bölükbaşı Mamak, en sık koltuk altları, avuç içleri ve ayak tabanlarının terlediğini; bu durumun kalıtımsal olabildiğini belirtiyor.

HEYECANDAN TERLİYORUZ TERLEDİKÇE HEYECANLANIYORUZ

Kişi heyecanlandığında ve stres altında terleme artıyor. Terleme koltuk altlarında meydana gelen kötü kokunun yanı sıra giysilerin ıslanmasına ve lekelenmesine neden oluyor. Elleri terleyen kişiler için tokalaşmak da büyük sorun oluyor. Ayak terlemeleri hem sağlık sorunlarına, hem de kokuya yol açıyor. Hiperhidroz-aşırı terleme kişiyi psikolojik, sosyal ve mesleki açıdan olumsuz etkilerken, günlük hayatını güçleştiriyor.

AŞIRI TERLEMENİN NEDENİ ARAŞTIRILMALI

El-ayak terlemelerinin özellikle Japonlarda, dünya genelinden 20 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aysun Bölükbaşı Mamak “hiperhidrozun tedavisinde ilk önce duruma yol açan sistemik bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır” diyor. Çeşitli hormonal bozukluklar, özellikle de tiroid hastalıkları terlemeyi arttırabilir.

AŞIRI TERLEME TEDAVİSİ 10 DAKİKA SÜRÜYOR

Aşırı terlemenin tedavisinde en güncel yöntemin botox uygulamaları olduğunu anlatan Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aysun Bölükbaşı Mamak, koltuk altına, avuç içi ve ayak tabanlarına botox iğneleri uygulandığını ve böylece terlemenin 6-9 ay boyunca engellendiğini belirtiyor. Muayenehane ortamında yapılan botox uygulaması yaklaşık 10 dakika sürüyor. Etkisinin kalıcı olmamasına karşın, kolay uygulanabilmesi ve yan etkilerinin çok az olması nedeni ile botox, aşırı terleme tedavisinde en çok tercih edilen tedavi yöntemi olma özelliğini koruyor. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Temmuz 2015Yayınlanma Tarihi:28 Temmuz 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.