Her şeyimi kaybedecek korkusuyla yaşıyorum

"Ben her gece uykumdan nefessiz kaldığımı hissederek uyanıyorum. Bunun nedeni kendim hiç bir zaman mutlu hissedemiyorum her şeyimi kaybedecekmişim gibi korkuyla yaşıyorum."

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

TAKINTILARLA İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN..

SORU Ben  4 yıl önce antidepresan almaya başladım. Daha sonra ilaçları bıraktım. Bir dönem çok iyi olmam rağmen daha sonrasında yaşadıklarımda sürekli geriye gidip olayları tekrar düşünme başladım. Okuldaki başarısız hallerimden dolayı sürekli kendimi suçlar hale geldim ve bunun sonucunda 1 yıl içinde 3 kez sinir krizi yasadım. CEVAP Dört yıl önce antidepreasan başlandığına göre depresyon veya anksiyete bozukluklarından birinin tanısı konmuş olmalı. Eski olayları ve en küçük hataları düşünüp kendini suçlama, karamsarlık depresyonda görülen belirtilerdir. Belirttiğiniz sinir kriziyle neyi kastettiğinizi tam olarak bilmek gerekir. Tahminen yaşadığınız stresli olaylara aşırı tepki göstermek olabilir. Önce depresyon olup olmadığının belirlenmesi ve sonra stresle baş etme veya öfke kontrolü programı için bir psikiyatriste başvurmanız uygun olur. SORU 20 yaşındaki oğlum üniversiteye hazırlanıyor çok da başarılı. Ama iletişim konusunda problemi var. Hiç kız arkadaşı yok. Az sayıda erkek arkadaşı var ve evde bizimle bile mutsuz. Ben anne olarak özgüven eksikliğinden dolayı sağlıklı iletişim kuramadığını görüyorum ve çok üzülüyorum. Yaşıtları gibi mutlu huzurlu cıvıl cıvıl olsun istiyorum. Onun için ne yapabilirim? CEVAP Her insanın kişilik özellikleri farklıdır ve kendine özgüdür. Bu özellikler erken çocukluk yıllarından başlayarak gençlik döneminde son şeklini alır. Kişilik özelliklerinin belirlenmesinde çeşitli etkenlerin rolü vardır. Oğlunuzun iletişim sorunu içinde bulunduğu durumun bir sonucu olabilir. Onu anlamak için kişilik özelliklerinin, kendine güven duygusunun, kendisine göre olumlu ve olumsuz yönlerinin, kişiler arası ilişkilerinin, stresle baş etme yetisinin, beklentilerinin, sonuçta kendisine göre neden mutsuz olduğunun araştırılması gerekir. Anne olarak yapabilecekleriniz arasında onunla sözel iletişime girmeniz, onu anlamaya çalıştığınızı ve yanında olduğunuzu hissettirmeniz, iletişimi artıracak sosyal ortamlar yaratmanız, bir uzmanla görüşmeye ikna etmeniz sayılabilir. SORU Ben her gece uykumdan nefessiz kaldığımı hissederek uyanıyorum. Bunun nedeni kendim hiç bir zaman mutlu hissedemiyorum her şeyimi kaybedecekmişim gibi korkuyla yaşıyorum. CEVAP Nefessiz kalarak uykudan uyanmak bir uyku bozukluğuna, yoğun strese, panik bozukluğuna bağlı olabilir. Uykuda böyle bir durum yaşandığı için, bir uyku merkezinde uyku bozukluğu olup olmadığının araştırılması gerekir. İkinci cümlenizde belirttiğiniz özellikler yoğun stres altında olduğunuzun göstergeleridir. İkinci olarak bu durumun gözden geçirilmesi gerekir. Panik nöbeti uyku sırasında da görülebildiği ve kişiyi uykusundan uyandırdığı için, bu durumun da gözden geçirilmesi gerekir.

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN...

HER ŞEYİMİ KAYBEDECEK KORKUSU YAŞIYORUM

EŞİM SÜREKLİ KÜFÜR EDİYOR

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM

 

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.