Hem mutlu olun hem form tutun

Sabah sporu kilo kontrolünü olumlu etkiliyor.

Sabah sporu kilo kontrolünü olumlu etkiliyor.

Türkiye Spor Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ergün: "Gün ışığı, biyolojik saat ve uyku üzerindeki etkileri dolayısıyla kilo kontrolünü kolaylaştırmaktadır" sabahsporuSağlıklı yaşamın ön koşulu olarak  gösterilen fiziksel aktivitenin özellikle Sabah saatlerinde yapılmasının, uyku  kalitesinin artmasından, mutluluk hormonunun salgılanmasına, stresin  azalmasından, metabolizmanın hızlanmasına ve gün içinde daha az yiyecek  tüketilerek kilo kontrolünün sağlanmasına kadar birçok faydası bulunuyor. Türkiye spor Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin  Ergün, günlük yaşamın, teknolojinin gelişmesine  bağlı olarak, geçmişe göre daha hareketsiz hale gelmesinin ve yanlış beslenme  alışkanlıklarının sağlıklı yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi. Güne zinde başlanması ve enerjinin gün boyu korunabilmesi için  egzersizin şart olduğunu belirten Ergün, günlük ritmin ayarlanması için sabah  egzersizinin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Ergün, özellikle sabah  saatlerinde yapılan aktivitenin kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığını  vurguladı. Fiziksel aktivite ve egzersizin, uzun dönemde kan basıncını düşürmekle  birlikte kan değerlerini düzelttiğini, insülin duyarlılığını geliştirdiğini  aktaran Ergün, "Ayrıca, yaşlılarda kemik kitlesini korur ve düşmeye bağlı kırık  riskinin de azalmasına neden olur. Fiziksel aktivite biyolojik yaşlanmayı  geciktirmenin yanında vücudun çevresel etkilere karşı direncini arttırmakta ve  efor kapasitesindeki artışla birlikte günlük işlerin daha kolay yapılabilmesine  imkan sağlamaktadır" dedi.

SABAH SPORU UYKU KALİTESİNİ ARTIRIYOR

Sabah yapılan egzersizlerin uyku kalitesini de artırdığına işaret eden  Ergün, "Araştırmalar, sabah yapılan egzersizin, gece kaliteli ve derin bir uykuyu  kolaylaştırdığını ortaya koyuyor. Bunun için 2 ya da 3 saatlik ağır egzersizler  yerine kısa süreli yürüyüşler ya da bisiklete binme yeterli oluyor. Ayrıca,  sabahları egzersiz yapanlarda uyku ilacı veya Alkol alımının azaldığı da ortaya  konmuştur" ifadelerini kullandı. Sabah saatlerinde yapılan fiziksel aktivitenin gün boyu  metabolizmanızın daha iyi çalışmasını sağladığının altını çizen Ergün, güne egzersizle başlanmasının daha fazla kalori yakılmasında etkili olduğunu bildirdi.  Ergün, bu şekilde vücut kitle endeksinin de düştüğünü dile getirerek, şunları  kaydetti: "Gün ışığı, biyolojik saat ve uyku üzerindeki etkileri nedeniyle kilo  kontrolünü kolaylaştırmaktadır. Biyolojik olarak, uygun zamanlarda orta  şiddetteki gün ışığına maruz kalmak, uykuya dalış ve toplam uyku zamanından  bağımsız olarak kilo kontrolünü olumlu etkilemektedir. Northwestern Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir  çalışma, düşük vücut kitle endeksi ile doğal ışık arasında bağlantı olduğunu  ortaya koydu. Sabah 08.00'den öğlene kadar doğal ışıkta yapılan egzersizin, bu  saatler dışında yapılana göre daha etkili olduğu ve vücut kitle endeksinin  seviyesinin düşmesini sağladığı belirlendi." Ergün, sabah yapılan hızlı yürüyüş ve jogging gibi egzersizlerin açlık  hissini bastırdığına ve gün içinde iştah kontrolünü kolaylaştırarak günlük kalori  alımını azalttığına dikkati çekti. Egzersiz sırasında vücut tarafından salgılanan endorfin hormonunun  ekstra enerji verdiğini ve ruh sağlığını olumlu yönde etkilediğini anlatan Ergün,  "Erken saatte yapılan 20 dakikalık egzersiz, gün boyu enerjinin yüksek kalmasını  ve verimli çalışmayı kolaylaştırıyor" dedi. Ergün, en önemli stres kaynağı olan endişe üzerinde de egzersizin  olumlu etkisi olduğunun altını çizerek, fiziksel aktivite ile güne  başlanılmasının endişe oranının düşmesine yol açtığını sözlerine ekledi. MİLLİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Eylül 2014Yayınlanma Tarihi:05 Eylül 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.