Hem kısırlık hem düşük sebebi

Endometriozis hem kısırlık hem düşük sebebi.

Endometriozis hem kısırlık hem düşük sebebi.

Avrupa Üreme Cemiyeti ESHRE’nin 2015 kongresinde açıklanan araştırma sonucuna göre, “çikolata kisti” olarak da bilinen endometriozis, gebelikte önemli sorunlara yol açmakla kalmıyor, kısırlık ve düşük riskini de artırıyor. kisirlikkstLizbon’da yapılan Avrupa Üreme Cemiyeti’nin kongresine katılan Ege Üniversitesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erol Tavmergen, ESHRE’de en çok dikkat çeken konu başlıklarından birinin endometriozis olduğunu söyledi. Tavmergen kongrede sunulan ve 14 bin kadın üzerinde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre endometriozisin gebelikte önemli sorunlara yol açtığının tespit edildiğini kaydetti. Tavmergen, endometriozis bulunan kadınların hem düşük yapma hem de yüksek riskli gebelik tehdidi altında olduklarının bu çalışmayla ortaya konulduğunu anlattı. Yine araştırma sonucuna göre endometriozis, kadın hayatını tehdit edebilen önemli bir soruna daha yol açıyor ve dış gebelik oranını iki katına çıkarıyor.

ENDOMETRİOZİS NEDİR?

Rahim içini döşeyen endometrial hücrelerin rahim dışında yerleşerek üremesi endometriozis olarak adlandırılıyor. Genellikle 35 yaşından sonra görülen sorunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak endometriozis varlığında aşağıdaki nedenlerden söz etmek mümkün; - Aile öyküsü, - Erken menarş (ilk adet), - Üreme organlarındaki anomaliler, - Sık ve yoğun adet kanamaları, - hamilelik süreci (adet görmeden geçen uzun süre nedeni ile) - Geç menopoz, - Menopoz tedavisinde kullanılan östrojen tedavileri.

DOĞURGANLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR, KISIRLIK YAPIYOR

En çok Ağrı ile belirti veren endometriozisde karşılaşılan sorunlardan biri de kısırlık. Çalışmalarda kısırlık nedeni ile başvuran kadınların % 15-55’inde değişik yaygınlıkta endometriozis görüldüğünü belirten Prof. Tavmergen, tedavilerle bu sorunun ortadan kaldırılabildiğini söyledi.

KISIRLIK GELİŞİMİNDE TÜP BEBEK TEDAVİSİ UYGULANIYOR

Laparoskopi ile sorunlu bölgeye cerrahi müdahale yapıldığını ve tedavi sonrası hastanın doğurganlık özelliğini tekrar kazanabildiğini dile getiren Dr. Tavmergen, “Eğer çikolata kisti ileri seviyelerde ve doğurganlığı olumsuz etkileyen sorunlara neden olmuşsa ancak tüp bebek uygulanabilir. Bu hasta gruplarına cerrahi işlemlerin pek faydası olmaz” dedi. PEMBENAR

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Haziran 2015Yayınlanma Tarihi:01 Temmuz 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.