Hayvan sevgisi depresyonu önlüyor!

Hayvan sevgisi, hayvanlarla kurulan iletişim ve güçlü bağ kişinin ruh sağlığını doğrudan etkiliyor.

Uzmanlar, depresyon gibi ruhsal hastalıklardan yas ve kayıp süreçlerine kadar yaşanan pek çok zorlukla baş etmede hayvanların önemli katkıları olduğunu vurguluyor.

Hayvan sevgisi depresyonu önlüyor!Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Psikolog Ecem Erkin, hayvanlarla kurduğumuz iletişimin psikolojimiz üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirterek şunları söyledi:

Hayvanlar bire bir psikolojiye etki ediyor!

“Hayvanların insan psikolojisine bire bir etki sağladığını söylemek mümkün. Günümüzde artık birçok problemde hayvanlar terapi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Hayvanlarla iletişim kurabilen bireylerde öz güven artışı ve buna bağlı olarak daha aktif bir sosyal yaşam gözlenmektedir.

Hayvan sevgisi depresyonu önlüyor! 2Köpeği olanlarda obezite daha az görülüyor!

Hayvanımızın ihtiyacı gereği günlük yapılan egzersizler ise birçok konuda faydalıdır. Örneğin köpek sahibi olanlarda obezite problemi daha az görülmektedir.  Çocukluk çağında büyüdüğü ortamda hayvan olan bireylerin alerjiye karşı direnç geliştirdiği ve en önemlisi ise çağımızın en fazla görülen psikolojik rahatsızlıklarından biri olan depresyonu önlemesidir.

Hayvan depresyonu önlüyor!

Depresyonda en belirgin olan semptomlar, kişide isteksizlik, enerjisizlik, sosyal ortamlardan uzaklaşma ve mutsuzluktur. Bir hayvan bunları geçirmekte nasıl etkili olabilir? Bir köpek sahibi olarak şunu söylemeliyim ki enerjiniz yeterli olmasa bile günlük egzersizini yaptırmak için hayvanı gezdirmek gerekiyor, bunu isteksiz olsanız da yapıyorsunuz. Köpeğinizi gezdirmek sosyalleşmenizi de sağlıyor. Bu sayede tanımadığımız kişilerle iletişim kurabiliyorsunuz.”

İyileşme sürecine katkı sağlıyor

Yapılan araştırmalarda hayvan sevgisi ve bakımının pek çok psikiyatrik bozuklukta, yas ve kayıp süreçlerinde kişinin iyileşme sürecine önemli katkıları olduğunun ortaya çıktığını belirten Erkin, “Özellikle yas sürecinde kişinin sorumluluklardan vazgeçmeme, sosyal uyumu iyileştirme ve yaşama bağlanma etkisine sahip olduğu kanıtlanmıştır. Hayvan sahibi olanlar bu süreçleri daha kolay atlatabilmektedir” diye konuştu.

Sahip olunan hayvanlarla kurulan bağın yalnızca sevgi alışverişi şeklinde olmadığını da belirten Erkin, “Aslında evde bakılan hayvanlar, birçok örnekte görüldüğü üzere ailenin bir ferdi olarak konumlandırırlar. Bu durumda kişilerin yaşamlarında değer verdikleri diğer canlıların kaybında olduğu gibi, hayvanlarını kaybetmeleri de benzer yas sürecine neden olmaktadır” diye konuştu.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Ekim 2019Yayınlanma Tarihi:04 Ekim 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.