Havadan para kazanan girişimciler

Büyük şehirlerdeki hava kirliliği sorunu ve insanların temiz hava özlemi bazılarını pahalı çözümlere yöneltiyor.

Fabrika bacalarından yayılan dumanlar, araçlardan çıkan zehirli egzost gazları birçok büyük kentin hava kirliliğine karşı mücadelesini başarısız kılıyor.

Dünyada her yıl 5,5-7 milyon kişi hava kirliliğinden ölüyor. Sadece Çin ve Hindistan'da bu nedenle ölenlerin sayısı 3 milyonu buluyor.

Bu durum bazılarını şişelenmiş hava satın almak gibi olmadık çözümlere yöneltiyor.

Kırsal alanlarda şişelere hava doldurup internet üzerinden pazarlayan şirketlerin sayısı giderek artıyor. Çin ve Asya'daki birçok şehirde yoğun hava kirliliği büyük bir sorun.

Bunlardan biri Kanada'nın dağ havasını kutulayıp satan Vitality adlı şirket. 160 solukluk sekiz litrelik sıkıştırılmış dağ havasını 24 dolardan satıyor.  Şirketin genel müdürü Moses Lam, şişelenmiş hava satışına esprili hediye konseptiyle başladığını, ama talebin beklenmedik bir şekilde arttığını söylüyor. Çin, Hindistan ve Güney Kore şirketin ana pazarları haline gelmiş.

Bugün Çin'e ayda 10 bin şişe hava satıyor ve bu sayıyı 40 bine çıkarmayı hedefliyor. Yeni girdikleri Hindistan'da da ayda 10 bin şişe satış bekleniyor.

"Çoğu insan ürünlerimizi hediye olarak satın alıyor… Ama geleceğin şişe suyu olacağız" diyor Lam.

İngiltere'de de aynı işi yapan Aethaer adlı şirket, kır havasının şişesini 103 dolardan satıyor. Aethaer şirketi hava kirliliğine karşı farkındalık yaratmak için hava şişelemeye başları; "hava çiftliği" terimini ilk kullanan onlar oldu.

Kurucusu Leo De Watts, espriyle "hava çiftliği" olarak adlandırdığı bu işe "çevreci-politik sanat eseri" amacıyla başlamış. Hava kirliliğinin eriştiği boyutlardan endişe duyan Watts, farkındalık yaratmak amacıyla Aethear projesini başlatmış. Şişelenmiş hava satışından elde edilen para, ucuz maske üretiminde kullanılıyor.

"Şişelenmiş havayı satın alanlar estetik nedenle veya solumak için alıyor. Çoğu kişinin bunları süs, yatırım ya da hediye amacıyla aldığını düşünüyoruz," diyor. Bazılarının bu işi aldatmaca olarak gördüğünün farkında.

Watts, ana pazarlarının Çin olduğunu söylüyor. "Gücü yetene hava, yetmeyene ise hava kirliliğine karşı maske satan bir şirket" olduklarını ifade ediyor.

Fakat bilim insanları şişelenmiş havanın herhangi bir yararının olmadığını, para israfı olduğunu söylüyor.

Hava kirliliği ayrıca maske satışı yapan şirketlerin sayısını da arttırdı. İsveçli girişimciler Fredrik Kempe ile Alexander Hjertström, ayrıntılı bir piyasa araştırmasının ardından, hem kaliteli hem de özel tasarımlı maskelerin olmadığını görüp bu alana yönelmiş.

Airinum adlı şirketi kurup, üç filtreli, renkli maskeleri tanesi 66-75 dolardan satmaya başlamışlar. Maskeli dolaşmanın sağlık açısından yararı olduğunu söylese de, maskeler nitrojen dioksit gibi egzoz gazlarına karşı korumuyor.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:24 Mayıs 2017Yayınlanma Tarihi:23 Mayıs 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.