Hastasını anlayan doktor korkuları azaltıyor

Hastasını anlayan doktor korkuları azaltıyor, dayanma gücünü artırıyor!

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan, Sağlıkta Kariyer Zirvesi Sempozyumu’nda sağlıkta iletişimin önemine değinerek “Tıp mesleği, insan ilişkileri üzerine kurulmuştur.  Özellikle doktorlar hastaların hayatlarını anlamlı bulmalarına ve ümitle yaşamalarına yardımcı olabilirler. Bu şekilde hastaların korkuları azalabilir ve acılarına dayanma güçleri artar” dedi.Hastasını anlayan doktor korkuları azaltıyor

İTÜ Maçka Kampüsü İşletme Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan Sağlıkta Kariyer Zirvesi Sempozyumu’na, TBMM Sağlık Komisyonu E. Başkanı, Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan, Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof Dr. Kadriye Altok ve Tekden Hastaneleri’nin  kurucusu Op. Dr. Kemal Tekden katıldı.

”Sağlık Sektöründe Profesyonel İletişim” konulu sunum yapan  Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan, doktor ve hasta arasındaki doğru iletişimin hasta ve tedavi üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirterek şunları söyledi:
“İletişime en çok ihtiyaç duyulan alanlardan biri sağlık alanıdır.  Hastalara verilen duygusal desteğin ne kadar önemli olduğunu son yıllarda daha iyi anlıyoruz. Sağlık personeli ile hastalar arasındaki ilişkiler iyileştirilebilir. Yeter ki stetoskobun her iki ucundaki kişiler bunu yürekten istesin. Bu bağlamda insanı tanımak çok önemlidir. Tıp mesleği, insan ilişkileri üzerine kurulmuştur. Başkalarıyla sağlıklı iletişim kurabilen kimse toplumun ve insanlığın bir parçası olur. Yalnızlıktan, korkudan ve bilgisizlikten kurtulur. 

Hastasını anlayan doktor korkuları azaltıyor 2İnsanların derdini dökmesi bir ihtiyaçtır. Derdini söylemeyen derman bulamaz. Bu sebeple insanlar her zaman dert ortağı ararlar. Özellikle doktorlar hastaların hayatlarını anlamlı bulmalarına ve ümitle yaşamalarına yardımcı olabilirler. Bu şekilde hastaların korkuları azalabilir ve acılarına dayanma güçleri artar.   Ayrıca hastalar sağlıklı iletişimle hayatlarını daha zevkli hale getirebilirler. Zevk anlamlı bir şeyin yapılmasından elde edilir. Hayat anlamlı olunca daha zevkli yaşanır hale gelir.”

Programda Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan’ın kitaplarına da büyük ilgi gösterildi.

ÜHA


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Nisan 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.