Güneşlenmenin iyi ve kötü yanları

Ancak ışık huzmelerine fazla maruz kalırsanız, ıstakoz gibi görünebilirsiniz ya da sağlığınıza gerçekten zarar verebilirsiniz.

İYİ YANLARI:

Güneş ışınları vücudumuza işlediğinde D vitaminine dönüşür. Bu güçlü kemikler ve dişler için çok önemlidir.

Egzama ya da akne sorunları olanlar güneşten fayda görür.

Güneşli bir gün gibi hiçbir şey modumuzu iyileştiremez. Bilim insanları bunun beynimizdeki pineal bez ve melatonin seviyeleriyle ilgili olduğunu kanıtladı.

Güzel görünürüz. Solgun da ilginç, ancak bronzlaşmış bir ten genelde daha cazip oluyor.

KÖTÜ YANLARI:

Kırışıklıklar. Güneş bizi her şeyden daha fazla yaşlandırır. Cildimiz kollajen ve elastin denen proteinleri içerir ki bunlar güneş ışınlarıyla zarar görür. Güneş altında sadece 2-3 dakika kalsanız bile bu olumsuz etki kendisini hissettirmeye başlar.

Bir kere zarar gördükten sonra cildimiz yumuşaklığını yitirir, incelir, gevşekleşir ve kırışır.

YÜZ VE BOYUN ZARARLI GÜNEŞ IŞINLARINDAN EN ÇOK ETKİLENEN YERLER.

Cilt kanseri. Cildimizi güneşe ne kadar maruz bırakırsak kendimizi o kadar riske atarız. Açık tenliysek, yanığa maruz kaldıysak ya da güneşte çok fazla vakit harcadıysak bu risk büyür.

ÇİRKİN YANLARI:

Güneş yanığı. Ve şiddetli acı. Bu durum, derinin üst katmanı UV ışınlarıyla zarar gördüğünde oluşur, damarların şişmesi ve sıvı salgılamasına yol açan kimyasalların serbest bırakılmasına neden olur.

Bu da özellikle gençler için zararlıdır. Eğer çok geçse ve bir nükleer reaktör gibi yanıyorsanız, kalamin losyonu veya güneş yanığı kremi sürün. Çok su için, bir ağrı kesici alın ve kendinizi gölgeye atın. Dersinizi alın ve bir dahaki sefere kendinizi koruyacağınızdan emin olun.

BRONZLUK NEDİR?

Güneş ışınları kitle imha silahıdır. Cildimiz kendini korumak için, zarar verici ışınları filtreleme çabasıyla kendini bronzlaştırır. Bronzlaşmak en iyi savunma stratejimizdir.

PEKİ YA SOLARYUM?

Bu kurallar onlar için de geçerli: Yaşlanma, kanser, güneş yanığı. Aslında, pek çok solaryum cihazı öğle vaktindeki Akdeniz güneşinden daha fazla dozda UV ışını salgılar. Çok sık solaryuma gitmek cilt kanseri riskini artırır.

NE YAPMAK GEREK?

11:00 ve 15:00 arası gölgede kalın.

Bir şapkayla siper alın. Güneşten en fazla zarar gören yerler yüz ve boyundur. Güneş koruma kremi sürün. Yüzünüz ne kadar beyazsa, Güneş Koruma Faktörü (SPF) o kadar yüksek olmalı. 10 faktörün altında olmamalı. Çilleriniz varsa ya da kızıl saçlıysanız 20 faktörü düşünün.

UVA ve UVB'ye (güneş ışınlarının zararlı iki çeşidi) karşı koruyan güneş kremi seçin. Düzenli olarak uygulayın, özellikle yüzdükten sonra.

Aşırı ısınmayı engellemek için çok su için.

Benlerinizi izleyin. Eğer kaşınma, kanama, yayılma gibi herhangi bir değişiklik olursa, doktora gösterin.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Temmuz 2017Yayınlanma Tarihi:21 Temmuz 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.