Güneş ışığının azalması depresyon nedeni

Sonbahar ve kış mevsiminde güneş ışığının azalmasının, insana olumsuz etki yaptığı ve depresyona neden olduğu belirtildi.

Sonbahar ve kış mevsiminde güneş ışığının azalmasının, insana olumsuz etki yaptığı ve depresyona neden olduğu belirtildi.

beslenmeAcıbadem Kayseri Hastanesi Psikoloğu Sevim Buzkan, toplumda yüzde 3-5 oranında görülen depresyonun alt tiplerinden birinin de ’mevsimsel depresyon’ olduğunu söyledi. Buzkan, "Sonbahar ve kış mevsimlerinin gelmesiyle beraber güneş ışığının azalması insan doğasını olumsuz yönde etkiler. Serotonin hormonunu tetikleyen güneş ışınlarından yeteri kadar faydalanamamak depresyonu tetikler" dedi.

DEPRESYONDAN KOLAYCA KURTULUN!

İKİ KİŞİDEN BİRİNDE MEVSİMSEL DEPRESYON

Psikolog Sevim Buzkan, "Ekim ayında başlayan bu depresyon Mart ayında yavaş yavaş etkisini yok etmeye başlar. Bu aylar arasında mevsimsel depresyon iki insandan birinde görülmektedir. Anhedoni (hayattan zevk alamama), işlevselliği yitirme, ümitsizlik, karamsarlık, sinirlilik, konsantrasyon güçlükleri, içe kapanma, uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, enerji kaybı mevsimsel depresyonun en önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Kadınlarda bu durum erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülmektedir" diye konuştu.

İŞLEVSEL OLUNMALI

Mevsimsel depresyon ile baş etmek için hayatımızdaki işlevselliğe devam etmek gerektiğini vurgulayan Buzkan, şöyle devam etti: "İçinde bulunduğunuz duygu hali işlevselliğe engel olmak istese de ısrarla hayatınıza devam etmeniz gerekmektedir. İşlevselliğe devam ederken spor yapmak kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır. Yapılan egzersizin bize sağladığı endorfin hormonu depresyonu kolaylıkla atlatabilmeniz için size yardımcı olacaktır. Bunların yanı sıra; genellikle kış aylarına özgü olan grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak, renkli giyinmek, düzenli beslenme, pozitif düşünmek, gevşeme egzersizleri yapmak, uyku vakitlerine dikkat etmek, hafta sonları hava ne kadar kötü olursa olsun evde durmamak ve güneş ışınlarının kendisini gösterdiği vakitlerde mutlaka dışarıya çıkarak, kişi kendine zaman ayırmalıdır. Mevsimsel depresyonun geçici bir durum olduğu bilinmelidir."  DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Aralık 2013Yayınlanma Tarihi:07 Aralık 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.