Gözbebeklerine iyi bakın

İşte anne babalar için çocuklarının uyuşturucu kullanıp kullanmadığını anlamanın ilk yolu…

İşte anne babalar için çocuklarının uyuşturucu kullanıp kullanmadığını anlamanın ilk yolu…

gozbebekleriİzmir Üniversitesi öğrencileri ile bir araya gelen, İstanbul Adile-Sadullah Polis Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi, Adli Bilimler Uzmanı ve Bağımlılık Danışmanı Emniyet Müdürü Zafer Ercan, anne babalar için çocuklarının uyuşturucu kullanıp kullanmadığın anlamanın ilk yolunun gözlerine bakmak ve çocuğunu iyi tanımak olduğunu söyledi.

UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMANIN YOLLARI

"İnsana sonsuz, bağımlılığa sıfır tolerans" sloganı ile her türlü bağımlılığa karşı mücadele veren Adli Bilimler Uzmanı ve Bağımlılık Danışmanı Emniyet Müdürü Zafer Ercan, İzmir Üniversitesi öğrencileri ile buluştu. Uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili yedi kitabı bulunan, Pars Kiraz Operasyonu sinema filmi ile Pars Narkoterör dizilerinin narkotik danışmanlığını, Arka Sıradakiler ve Çocuklar Duymasın dizilerininse konuk metin yazarlığını ve birer bölüm oyunculuğunu yapan Ercan, konuşmasına, "Bir kereden bir şey olmaz, labirentin sadece girişidir" sözleri ile başladı. Anne babalara uyarılarda bulunan Ercan, "Çocuğunu tanıyan, alışkanlıklarını bilen bir anne ya da baba çocuğunun gözlerinin içine bakmalı. Gözbebekleri normalden çok büyükse uyarıcı, çok küçükse uyuşturucu kullanıyor olabilir. Eğer toplu iğne başından bile küçük gözbebekleri görüyorsanız, hemen hastaneye başvurun: ölümle karşı karşıya olabilirsiniz" diye konuştu.

ARKADAŞLIK ÖZENME İLK TEKLİF BAĞIMLILIĞA GİDEN YOLDUR

Uyuşturucu ve uyarıcı satanların hiçbirinin birer bağımlı olmadığına dikkat çeken Zafer Ercan, "Hiç başlamamaktan önce bağımlılığa giden yola açılan ortamlarda hiç bulunmamak en önemlisi. Arkadaşlık, özenme, zaaflar, sanal reklam ve elbette bedava teklif edilen ilk deneyim sona giden labirentin giriş kapısını açıyor" dedi.

EN TEHLİKELİSİ 'BONZAİ'

Piyasaya sokulmak istenen uyuşturucuların ilk denemelerinin sigara üzerinden yapıldığını belirten Ercan, doktor tavsiyesi olmayan ağrı kesicilerin bile kullanılmaması gerektiği konusunda öğrencileri uyardı. 2013 yılında madde bağımlılığı nedeni ile Türkiye’de 7 kişinin hayatını kaybettiğini ve bu kayıplarının tamamının temelinde "bonzai’ adı ile bilinen sentetik uyuşturucu maddenin bulunduğunu vurgulayan Ercan, aynı madde nedeniyle felç ve benzeri pek çok kalıcı rahatsızlık ile karşılaştıklarını da söyledi. Dünya üzerinde uyuşturucudan kazanılan paranın 600 milyar dolar olduğu bilgisini paylaşan Zafer Ercan, "Madde kullanmak, teröre destek vermektir. Kullandığınız her türlü madde ile siz aslında terörün finansörüsünüz çünkü uyuşturucudan kazanılan tüm para teröre gidiyor" dedi. Bir bağımlının kendisine ve ailesine aylık maliyetinin 7 bin TL dolayında olduğunu ifade eden Ercan, "Hırsızlık, fuhuş ile başlayan ve cinayete, hatta teröre kadar devam eden tüm suçların başlangıcında madde bağımlılığını görebilirsiniz" dedi.

BAĞIMLILIK YAŞI DÜŞTÜ

Türkiye’de madde bağımlılığı yaşının son yıllarda 10-11 seviyesine kadar indiğini ifade eden İzmir Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve oyuncu Volkan Severcan, "Ekmeğin üzerinde "Küflüdür, yenilmesi halinde ölüme yol açar’ yazsa bir kişi bile almaz, ancak sigara paketindeki uyarıyı kimse dikkate almıyor" dedi. Bir anlık hevesin bir ömür boyu bireyin peşini bırakmadığını, hayat kalitesini düşürdüğü gibi ölüme varan sonuçlara yol açabildiğini hatırlatan Severcan, "Christione F.’nin Korkunç Anıları: Eroin" adlı kitaptan yola çıkarak Korhan Abay tarafından yazılan ve Bora Severcan tarafından sahneye konulan, 27 Mart Dünya Tiyatro Gününde İzmir Özel Fatih Koleji Kültür Merkezi’nde sergileyecekleri "Sersefil (Korkuyorum Sevgilim)" oyununa tüm öğrencileri davet etti. Sunum sonunda Zafer Ercan’a, Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Elif Öztürk Yılmaztekin tarafından plaket takdim edildi. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Mart 2014Yayınlanma Tarihi:17 Nisan 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.