Gelmiş geçmiş en hassas konu

Dünyanın gelmiş geçmiş en hassas konusu bu. Seyahat sırasında kime ne zaman ne kadar bahşiş vermeli? Ürkek davranmak ruhu, bonkör davranmak cebi yorar. Neyse ki her ülkenin bir yolu yordamı var.

Dünyanın gelmiş geçmiş en hassas konusu bu. Seyahat sırasında kime ne zaman ne kadar bahşiş vermeli? Ürkek davranmak ruhu, bonkör davranmak cebi yorar. Neyse ki her ülkenin bir yolu yordamı var.

İTALYA Venedik’te gondolcuya ne kadar bahşiş verilir? Bizden duymuş olmayın ama gerekmiyor. Çok istiyorsanız, iki-üç Euro (6-8 TL) yeter.

bahsiskahveHOLLANDA İsterseniz adisyon tutarı kadar bahşiş verin, ne fayda. Bir kuru teşekkürü belki alırsınız. Zaten o kadar ağır servisten sonra bahşiş vermek çılgınlık. ÇİN Birkaç sene öncesine kadar bahşiş yoktu; “İlla vereceğim” diyen turistler yüzünden artık yerleşti. “Ben de bahşişçiyim” diyorsanız altın kural: Bu işi gözden uzakta yapmak makbul. Komiye bavul başına 10 Yuan (5 TL) masajcıya 30 Yuan (13 TL). İNGİLTERE Bahşiş belasını başımıza İngilizler sardı. Hem de daha 16. yüzyılda. Vermekten de almaktan da hoşnut olurlar. Raconu gizliliktir. Thames Nehri tekne turu rehberinize kişi başı 1 Sterlin (yaklaşık 4 TL) vermek sahalarda görmek istediğimiz hareketlere giriyor. Hele de deplasmanda. ABD Bahşişin harman olduğu ülke işte burası. Garsona, kuaföre, komiye, bellboya, taksi şoförüne, kısacası hizmet sektöründe her türlü meslek erbabına bahşişini vermek zorundasınız. Yüzde 10 cimri bahşişi, yüzde 12 ehh, yüzde 15 makul, yüzde 20 ideal... HİNDİSTAN Unutmayın, izinsiz fotoğraf çekmek çok ayıp. Çekerseniz ve karşılığında bahşiş isteyen çıkarsa vermemek daha da ayıp (En az 20 Rupi, 1 TL’ye yakın.) İSRAİL Çok kafa yormayın, servis hoşunuza gitmeyecek. Ancak yüce gönüllüyseniz bahşiş verirsiniz. Bu konuda ısrarcıysanız Şekel’den başka bir şey geçmediğini de bilin. Oteldeki komiye bavul başına 5 Şekel (3.2TL) hesabı kapatır. TAYLAND ‘Mahut’ diye bilinen fil sürücüsüne vereceğiniz 30 Baht (yaklaşık 2.5 TL) adamın çok hoşuna gider. Ama o kadar. Karşılığında ekstra bir hizmet beklemeyin. HÜRRİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Mart 2015Yayınlanma Tarihi:24 Mart 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.