Futboldaki şiddet dili holiganizmi artırıyor

Sporda şiddet, tribünlerde görmek istemediğimiz ancak neredeyse son yıllarda ülkemizdeki bütün liglerde sık sık karşılaştığımız bir durum haline geldi.

Ancak holiganizm artık sadece tribünlerle sınırlı kalmayıp saha dışına taşarak sosyal medya üzerinden tehdit ve saldırılara dönüşmeye başladı. Öfke kontrolü sağlayamayan kişilerin tedavi görmeleri gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bu davranışların mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini vurguluyor.

Uzman Psikolog Ahmet YılmazÜsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Uzman Psikolog Ahmet Yılmaz, normal hayatta sosyalleşemeyen sorunlu kişilerin, hakaret ve tehdit ederek sosyal medyada kendilerine yer bulduğunu belirtti.

Holiganizmin artık sadece tribünlerle sınırlı kalmayıp saha dışına taşan tehdit ve saldırılara dönüşmeye başladığını vurgulayan Ahmet Yılmaz, holigan kişilerin sosyalleşememesinden yola çıkarak şunları söyledi:

“Yaşanılan yenilgiler sonrası futbolculara, teknik direktörlere ve hatta onların ailelerine sosyal medya üzerinden yapılan hakaretler ve tehdit boyutuna varan söylemler, bu kişilerin ahlak değerlerini hiçe sayarak kendilerini kaybettiklerini ve çok çabuk etki altında kaldıklarını göstermektedir. Şiddete meyilli ve empati duygusu gelişmemiş insanlar fanatik ya da holigan kimliği içerisinde tribünde veya sosyal medyada yer edinerek kendilerini o ortamda var ediyorlar. Bu kişiler, dürtü ve öfke kontrolü sağlayamayan, yaptıkları davranışların sonuçlarını düşünemeyen kişiliklerdir.”

ŞİDDET VE ÖFKE İÇEREN SÖYLEMLER TARAFTARI ETKİLİYOR

Uzman Psikolog Ahmet Yılmaz, futboldaki şiddet dilinin holiganizmi artırdığına değinerek; “Medyada yer alan bazı spor yorumcularının, futbolun başındaki yöneticilerin, futbolcuların şiddet ve öfke içeren söylemleri maalesef taraftar üzerinde, özellikle de söz ettiğimiz kişilik özelliği olanlar üzerinde çok etkili ve yönlendirici oluyor. Bu kişiler, şiddet içeren eylemleri normalleştiriyor ve kendilerini haklı görebiliyorlar. Toplumun bir bütün olarak futbolcusu, yöneticisi ve yorumcusu ile birlikte şiddet içeren söylemleri ve bunları destekleyen tavırları bir an önce bırakmaları gerekmektedir.” dedi.

MAÇ ESNASINDAKİ ADRENALİNLE HAREKET ETMEYİN!

Uzman Psikolog Ahmet Yılmaz, öfke kontrolünde tedavinin öneminden bahsetti:

“Maç izlerken pozisyonlar esnasında öfkelenebilir, futbolcuların performansları beğenilmeyebilir ya da teknik direktörlerin takımı çalıştırma şekli yanlış bulunabilir. Tüm bunlar karşısında o anlık adrenalin ve kızgınlıkla hareket etmek istenmeyen sonuçlar doğuracaktır. Önemli olan öfkelendikten sonra nasıl tepki gösterdiğimizdir. Sağlıklı bir kişi, öfkesini kontrol edebilir. Öfke kontrol sorunu yaşayanların sağlık kuruluşlarına başvurarak, uzmanlardan yardım alması gerekir."

NPGRUP


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Temmuz 2016Yayınlanma Tarihi:27 Haziran 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.