Filmde Öykü Nasıl Kurulur?

Üsküdar Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından organize edilen “İslami Açıdan Film Eleştirisi” konulu panel, Merkez Yerleşke’de düzenlendi. Yoğun katılımın olduğu programa, film yapımcısı ve eleştirmen Fatma Aydın Ataş katıldı.

 

Programda öncelikle Steven Spielberg'in 1993 yılında çektiği Schindler'in Listesi filmi izlendi.

Birçok dalda Oscar, Altın Küre, BAFTA ve Grammy ödülleri kazanan filmin ardından hem sinemasal hem de sanatsal açıdan filmin değerlendirmesi yapıldı.

II. Dünya Savaşı sırasında Naziler'in uygulamış olduğu soykırımdan, binin üzerinde Polonya Yahudisinin kurtarılmasında rolü olan Oskar Schindler'i ve bu kurtarmayı konu edinen film, gösterimde olduğu dönemde çok izlenenler arası girmiş hem olumlu hem de olumsuz yorumlar almıştı.

Programa katılan film eleştirmeni Fatma Aydın Ataş, Schindler'in Listesi filminde ağırlıklı olarak Alman emperyalizmine ve Yahudi propadandasına yer verildiğini ve bu filmde maddi kazanç düşünmeden hareket edildiğini belirtti.

Ataş; "Tarihimizi iyi tanımalıyız, daha ayrıntılı çalışıp, çok gayret göstermeliyiz. Yapacağımız filmlerde kâr amacı gütmeden, bu alanda kendimizi ilerletip insanların kalplerine dokunmalıyız. Örneğin; Bosna ve Suriye'de çeşitli katliamlar yapıldı fakat bunun üzerine hâlâ bir çalışmamız yok. Bu hikâyeleri birleştirip ortaya bir çalışma koyabiliriz. Artık sanaldan çıkıp, hayata değmemiz lazım." dedi.

Programda filmi sanatsal dili, çekim teknikleri, kurgusu ve öyküsü hakkında sinemasal açıdan değerlendirmeler yapıldı.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Ocak 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.