Evlilik takıntım var

"Bende evlilik takıntısı var. Sürekli aklımda evlenmek var. Şimdi bende değişik takıntılar başladı. Önce Allah var mı yok mu? Onu yendim şimdi de güneşle alakalı başladı."

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

SORU Bende evlilik takıntısı var. Sürekli aklımda evlenmek var. Şimdi bende değişik takıntılar başladı. Önce Allah var mı yok mu? Onu yendim şimdi de güneşle alakalı başladı. 2 haftadır devam eden bir güneş korkusu başladı. CEVAP Burada belirtilen durumda önemli olan takıntıların ne olduğu değil, takıntıların olmasıdır. Takıntıların içeriği değişebilir, biri geçip diğeri başlayabilir. Takıntılar obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) temel belirtilerindendir. OKB, sıklıkla fobik belirtilerle veya fobik bozuklukla birlikte görülebilir. Takıntılar dikkati ve yoğunlaşmayı etkileyip günlük yaşamı, iş/okul yaşamını, sosyal ilişkileri bozduğunda bozukluk olarak kabul edilir ve tedavi edilmesi gerekir. Tedavi için bir ruh hekimine başvurulmalıdır. SORU Gebelikte Passiflora kullanılabilir mi? CEVAP Gebelikte genel olarak kabul edilen görüş, zorunlu kalmadıkça hiçbir ilacın kullanılmamasıdır. Passiflora da olmazsa olmaz bir ilaç değildir. Zorunlu kalınırsa, ilaçla ilgili olarak yarar ve zarar hesabı yapılmalıdır. İlaç kullanmak anne adayı ve fetüs (cenin) için bir tehlike taşımıyorsa ve kullanmamak yararlı olacaksa, kullanılabilir. Bu durumda anne adayı kadın ve doğum hastalıkları uzmanıyla ruh hekimi tarafından yakından izlenmelidir. SORU Bana 3 yıl önce OKB teşhisi konuldu. 3 yıllık süreç içinde 4 tane doktor değiştirdim. İlaç terapi bütün müdahaleler yapıldı. Tedavilerim sonuç vermedi sadece bu hastalıkla yaşamayı biraz daha öğrendim. Hala ellerimi yıkıyor ve diğer şikayetlerimi yapmaya devam ediyorum. Bu hastalık için ne diyeceksiniz? CEVAP Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ilaç tedavisi ile bilişsel-davranışçı tedavinin birlikte uygulanmasından büyük oranda yarar görür. Bunlarla yarar sağlanamazsa, TMU da yapılabilir. Tedavide önemli olan noktalar doğru tanı, doğru tedavi seçenekleri ve uygulanması, tedaviye uyum, tedaviyi sürdürmektir. Genel olarak üç yılda dört hekim değiştirmek doğru değildir. Her hekim değişikliği farklı bir ilaç, farklı bir yaklaşım anlamına gelebilir. Oysa OKB’nin bilişsel-davranışçı tedavisi aylarca sürebilir. Güvenilen bir ruh hekimiyle veya kurumla tedaviyi sabırla sürdürmek uygun olur.

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN…

EVLİLİK TAKINTIM VAR

UYKUMDAN ÇOK SİNİRLİ UYANIYORUM

KONUŞURKEN NE DİYECEĞİMİ UNUTUYORUM

EBEYİM VE CİNSELLİKTEN SOĞUDUM

EŞİM ANA KUZUSU

OKULDA MELEK EVDE CANAVAR

YANLIŞ BİR İNSANA AŞIĞIM

DELİRMEKTEN KORKUYORUM

EŞİM BANA HİÇ GÜVENMİYOR

EŞİM İKİNCİ BİR ŞANS İSTİYOR

BİLDİĞİM DOĞRULARDAN ŞÜPHE EDİYORUM

HER ŞEYİ UNUTUR OLDUM

KIZIMLA İLETİŞİM KURAMIYORUM

EVLİ BİR ADAMLA BERABERİM

EŞİM BENİ ALDATIYOR

YAŞÇA BÜYÜK BİRİNE AŞIK OLDUM

SİNİRLERİME HAKİM OLAMIYORUM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.