Evli bir adamla beraberim

"Uzun süredir evli bir adamla beraberim. Beni çok seviyor. Uzun süreler ayrılmayı denedim ama benden vazgeçmiyor. Bense kalbim ve vicdanım arasında sıkıştım."

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

SORU Uzun süredir evli bir adamla beraberim. Beni çok seviyor. Uzun süreler ayrılmayı denedim ama benden vazgeçmiyor. Bense kalbim ve vicdanım arasında sıkıştım. Psikolojim bozuldu..Aşırı asabi oldum. CEVAP Herkes sevilmekten, değer verilmesinden hoşlanır; hatta bunlar birer gereksinmedir. Bunlar kişinin sevip değer verdiği birinden gelirse, daha çok hoşa gider. Bunlar hem ilişkiyi sürdürür, hem de ilişkinin bitirilmesini önler. Buradaki ilişkide erkeğin bir kaybı yoktur, belki eşinden görmediği ilgiyi ve sevgiyi sevgilisinden görmektedir; sevgilisine yasal bir karşı sorumluluğu yoktur; onun açısından vazgeçmesi için bir neden de yoktur. Belki çocukları da vardır. Bu tür erkekler ikili oynamaktadır. Oysa uzun süreli bile olsa, böyle ilişkilerin sonu yoktur. Belki bu anlaşıldığı, belki toplumun değer yargıları düşünüldüğü, belki kalıcı bir birliktelik olamayacağı anlaşıldığı için kalp ve vicdan (mantık, değer yargıları...) arasında çatışma çıkar. Burada kadının yaşamını bir an önce yeniden düzenlemesi uygun olur. SORU 6 aylık hamileyim ve yaklaşık iki aydır kendimi mutsuz hissediyorum. Eşimle aramda sorun yok çok iyi ben bir türlü mutlu olamıyorum. Bunun hamilelikten olduğunu söylüyorlar olabilir ama ben bunun dışında da başka şeyler arıyorum. CEVAP Hamilelik her yönden özel bir dönemdir. Bu özel dönemde bedensel, ruhsal ve toplumsal yönlerden çeşitli değişiklikler yaşanır. Hormon düzeylerinin değişmesi, görünüşün değişmesi (özellikle ilk 3-4 aydan sonra), ilk hamilelikse toplumsal yönden yeni bir konuma geçecek olmak herkeste farklı düzeyde etkilenmeler yaratır. Bu da hamileliğin sonucuyla ilgili bazı düşünceler doğurabilir. Hamileler genellikle her zamankinden daha çok ilgi, sevgi görmek ister. Böyle durumlarda hemen hastalık düşünülmemeli, günlük yaşama daha çok sarılmalı, olabildiğince hamileliğin sağlıklı tamamlanmasına çalışılmalıdır. SORU Aslında stresli bir ortamda çalışmaktayım. Aşırı derecede bir anda sinirleniyorum. Bir an geliyor acayip derecede karamsar olabiliyorum. Son zamanlarda da şeker hastalığına yakalandım fakat fazla yüksek değil. Bununla bir alakası var mıdır? Ya da sinirden ve stresten mi şeker hastası oldum? CEVAP Strese herkesin verdiği tepki ve herkesin stresle baş etme düzeyi farklıdır. Sinirlilik de stresli durumların bir sonucu olabilir. Şeker hastalığında stresin öneminin olduğu kabul edilir, fakat stresin şeker hastalığına neden olduğunu söylemek fazla iddialı olur. Stres, sıkıntı ile şeker hastalığı arasında şöyle bir ilişki vardır: Şeker hastalığında dengenin bozulması sıkıntı yaratabilir, sıkıntı da şeker düzeyini olumsuz olarak etkiler.

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN…

EVLİ BİR ADAMLA BERABERİM

EŞİM BENİ ALDATIYOR

YAŞÇA BÜYÜK BİRİNE AŞIK OLDUM

SİNİRLERİME HAKİM OLAMIYORUM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.