Evim beni boğuyor sanki

Nefes darlığı var bende çabuk sinirlenme. Ev beni boğuyor artık lütfen bana yardımcı olun hiçbir şeyden mutlu olmuyorum.

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

 SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN

SORU Altı yaşında 1. sınıf öğrencisi kızımın birkaç haftadır sergilediği garip davranışlar ve sözel ifadeleri var, bunlar da beni ciddi şekilde rahatsız ediyor. Örneğin beni, ağabeyini kıskanmak gibi. Benim ondan daha güzel olduğumu ve onu sevmediğimizi düşünüyor. Evi terk etmek gibi düşünceleri var, her yolu denedim, kızıma daha çok zaman ayırdım, oğlumla onun yanında iken ilgilenmedim, sürekli onu çok sevdiğimi vurguladım, aynı, değişmiyor. CEVAP Genellikle büyük çocuğun küçük kardeşi kıskandığı bilinir, öyle kabul edilir. Günlük yaşamda bunun tersi de görülebilmektedir. Buradaki sorunda altı yaşındaki kızın özellikleri önemli olabilir. Bu yaş, kabaca özdeşimin en yoğun yaşandığı yaşların sonudur. Normal olarak kız çocuğun anneyle özdeşim yapmasıyla bu dönem tamamlanır. Bir özdeşim sorunu olabilir. Öte yandan bu sorun birkaç haftadır olduğu için, yakın zamanda yaşanan olaylar bu durumu tetiklemiş de olabilir. Bu nedenle son bir ayda aile üyelerinin yaşadığı olayları gözden geçirmek, kızın neden böyle bir duyguya ve düşünceye kapıldığını öğrenmeye çalışmak yararlı olur. İlginç bir durum, babanın bu sorunlarda adının hiç geçmemesidir. Aile üyelerinin sıcak, şefkatli, yakın davranması; bu davranışları sürdürmesi, fakat aşırıya kaçmaması önemlidir. Herhangi bir bilgi ve çıkış yolu bulunamazsa, bir çocuk ve ergen ruh hekimiyle görüşmek gerekir. SORU Oğlum 11 yaşında. Dikkat bozukluğu teşhisi koyuldu, şimdi ilaç kullanıyor. Ben ilaçların yan etkileri konusunda endişeliyim, bu konuda beni aydınlatır mısınız? CEVAP Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısının konmasında, tanı koydurucu belirtilerin yedi yaşından önce de olması gerekir. Bu bozuklukta kullanılan ilaçlar genellikle uyarıcı gruptan ilaçlardır, Antidepresan gruptan bazı ilaçlar da kullanılabilir. İlacın içindeki maddeye göre yan etkileri değişir. Bazıları iştahsızlık, uykusuzluk, sinirlilik, sersemlik, bulantı gibi yan etkilere neden olabilir. Yan etkilerin görülme olasılığı kişiden kişiye göre değişmektedir. Uyarıcı gruptan ilaçlar kırmızı reçeteyle alınabilir. Bunun anlamı bağımlılık yapma riskinin olduğudur. Ancak bu ilaçlar doğru dozda ve doğru sürede kullanıldığında, bağımlılık görülme olasılığı düşüktür. Daha ayrıntılı ve yeterli bilgi için ilacı öneren hekimden bilgi almak uygun olacaktır. SORU Nefes darlığı var bende, çabuk sinirlenme. Ev beni boğuyor artık. Lütfen bana yardımcı olun, hiçbir şeyden mutlu olmuyorum. CEVAP Bu bilgilerle, nefes darlığının bir akciğer hastalığına mı, yoksa sinirliliğe mi bağlı olduğu anlaşılamaz. Diğer belirtilerle birlikte düşünüldüğünde, anksiyete ve depresyon gibi psikiyatrik bozukluklarda görülen belirtiler olduğu söylenebilir. Bu durumu daha açık hale getirmek için aile içi ilişkiler, sinirlenme nedenleri, mutlu olamama nedenleri, son zamanlarda yaşanan stresli bir olayın olup olmadığı gibi konular gözden geçirilmelidir. Artık bu belirtilere dayanma gücünün çok azaldığı gibi bir izlenim edinildiği için bir ruh hekimine başvurmak uygun olur.  

EVİM BENİ BOĞUYOR SANKİ

İLAÇLAR BAĞIMLILIK YAPARMI

HER TÜRLÜ KOKUDAN RAHATSIZ OLUYORUM

DİĞER SORU-CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...6. BÖLÜM

DİĞER SORU-CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLATIN...5.BÖLÜM

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:22 Şubat 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.