Evham çocukların kabusu

Çocuğunuzu korumak istemeniz en doğal hakkınız ama dikkatli olun. Evham yapmayın!

Haber5Biliyoruz ki her çocuk özeldir ve kendi anne babasının göz bebeğidir. Zaman zaman anne baba olarak çocuklarımızın üzerine fazlasıyla düşebiliyoruz. Ne kadar büyürlerse büyüsünler onlar bizim çocuklarımız olarak kalmaya devam edecekler tabii ki ancak bazen büyüdüklerini kabullenmek, bağımsız olarak kendi kararlarını alabileceklerine inanmak biz anne babalara zor gelebiliyor ne yazık ki...

Özellikle okul hayatının başlamasıyla beraber çocuklarımız önce okulda arkadaş edinmeye başlayacaklar sonrasında ise kendi kararlarını alıp uygulamak isteyecekler. Üstelik bu kararlar, her zaman bizim onayladığımız kararlar da olmayacak; çatışmalar yaşacağız, bazen onlar üzülecek bazen biz... Hepimiz çocuklarımızı yetiştirirken tehlikelerden korumak ve de onlara en iyi imkanları sunmak istiyoruz. Bebeklik döneminde ev kazalarından korunmaları için eşyalarımızı yeri geldiğinde onlara göre düzenliyoruz. Ama yaşları büyüyüp sosyal yaşantıları geliştikçe özellikle okul dönemi ile beraber kontrolümüzün azaldığını ve onları korumakta yetersiz kaldığımızı hissetmeye başlıyoruz. Öğretmenlerine sıklıkla sorular soruyor ve çocuklarımıza sürekli uyanlarda bulunarak onları kazalardan korumaya çalışıyoruz. Peki, çocuklarımızın yaşları daha ilerledikçe bu uyarılar ve hatırlatmalar bize ne şekilde geri dönecek? Çocuk Gelişim Uzmanı ve Aile Danışmanı Gülsüm Gençay, "Tabii ki çocuklarımızı korumak bizim en önemli görevlerimizden biri ama sonuçlan düşünmekte de yarar var" dedi ve fazla evhamlı olmamızın çocuklarımız üzerindeki etkilerini anlattı.

EĞER ÇOCUĞUMUZU

-Tehlikelere karşı korkutuyorsak -Aşırı uyanyorsak -Kaygılı yetiştiriyorsak -Bilgi vermeksizin tehdit ediyorsak Kendini dünyaya karşı savunmasız ve güvensiz hissettirebiliriz. Tüm bunları yaparsak çocuğumuz zamanla kaygılı bir kişilik geliştirecek ve bununla ilgili yetişkinlikte sorun yaşayacaktır. Psikiyatrik rahatsızlıkların ortaya çıkma olasılığı artacaktır. Okul fobisi, kaygı bozuklukları, obsesif - kompülsif bozukluk gibi rahatsızlıklara karşı yatkınlığı oluşacaktır. Sürekli uyarılarda bulunmak yerine neden tehlikeli bir işle uğraştığını kısaca açıklarsak Aşın kaygılarımız yerine onun sağlığı ve iyiliği ile ilgili endişelerimizden yaşına uygun şekilde bahsedersek "Okulda sakın koşma" gibi genel uyarılarda bulunmak ya da çocuk olmanın getirdiği doğal davranışları engellemek yerine kendini gerçekten koruması gereken şeyi açık ve net şekilde söylersek çocuğumuzu olumlu şekilde destekleyebiliriz.

KENDİNİZİ OYALAYACAK HOBİLER EDİNİN

Anne - baba olarak endişelenmemiz çok normal ama eğer bu endişeyi abartıyor ve onları düşünmeden, arayıp sormadan zaman geçiremiyor-sak ortada bir sorun var demektir. Yaşanılan duygunun yoğunluğuna bağlı olarak kendimizle ilgili eylem planları belirlemek ve acilen hayata geçirmek zorundayız. Günün neredeyse tamamında çocuğumuzu düşünerek ve başına neler gelebileceğini kurgulayarak yaşamamız, endişeyi artırmaktan başka bir işe yaramaz. O nedenle kişisel olarak birtakım farklı çalışmalar yapmak, dikkatimizi başka yerlere odaklamak zorundayız.

PSİKOLOG SERAP DUYGULU'DAN EVHAMDAN KURTULMANIN YOLLARI

Spor, uğraşılacak en zevkli çalışmadır ve sağlık için de son derece yararlıdır. Mutlaka bir spor etkinliğinde bulunun. Sosyal yardım çalışmaları ve gönüllü olarak yapılacak destek faaliyetleri manevi anlamda huzur bulmanızı sağlar. Yaşlılar evini ziyaret etmek, çocuk esirgeme kurumunda çocuklara anne - baba olmak, engelli derneklerinde çalışmalara katılmak vb. El sanatları, takı, resim gibi kurslara devam etmek, kişisel becerilerinizi geliştirecek uğraşlar bulup zaman ayırmak, kendinize güveninizi de geliştirecektir. Yaşınız kaç olursa olsun bir müzik aleti çalmayı öğrenmek, müthiş bir deneyimdir ve hem kişisel yeterliliğinize katkıda bulunmak hem de psikolojiniz için oldukça yararlıdır. Anne - baba olarak endişelenmemiz çok normal ama eğer bu endişeyi abartıyor ve çocuklarımızı düşünmeden, arayıp sormadan zaman geçiremiyorsak ortada bir sorun var demektir. Dans, folklor gibi kurslara katılmak, fiziksel olarak hareket kabiliyetinizi artıracak aynı zamanda vücudunuzda farklı hormonların salgılanmasına yol açarak gerginlikten kurtulmanızı, kendinizi daha mutlu hissetmenizi sağlayacaktır. Yabancı dil kurslarına katılmak, önemli bir zihinsel faaliyettir ve düşünme, algılama, muhakeme, odaklanma becerinizi artırarak hafızanızı güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Birtakım hayır kurumlarına ve derneklere üye olmak, her şeyden öte bizden daha az şanslı insanlara yardım etme duygusunu yaşamamızı, yardımseverlik yönümüzün gelişmesini ve dolaylı olarak toplumsal duyarlılığımızın artmasını, manevi hazzı yaşamamızı sağlar.

Belirli günlerde arkadaşlarla beraber olmak, birlikte bazı anları paylaşmak, sinema ya da müzik etkinliklerine katılmak, günün stresini atmanıza yardımcı olur. NE YAPMALI?

Hepimiz çocuklarımız için en iyisini istiyor ve hayatımızı onlara adıyoruz. Bu adanmışlık aslında o kadar sağlıklı bir tutum değildir, kendi kişiliklerimiz ve hayatlarımız olduğunu da unutmamamız gerekiyor.

YENİ ANNE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Kasım 2011Yayınlanma Tarihi:11 Kasım 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.