Evde çocuk bakmak zorunda mıyım?

7 aylık hamileyim, bir de kızım olacak. Tek bir soruya takılmış durumdayım ve hiçbir şey beni mutlu etmiyor. Neden ben evde çocuk bakmak zorundayım, eşim özgürce yaşamakta, özgür olmak benim de hakkım değil mi?

SORU Bazen belli aralıklarla yutkunma problemi yaşıyorum. Uyurken aniden tıkanıyorum, nefes almakta zorlanıyorum, hatta ara sıra yutkunurken bile birkaç defa boğulma tehlikesi geçirdim. Sizce bunun sebebi ne olabilir?

CEVAP Burada belirtilen belirtileri bir bütün olarak düşününce, nedenleri konusunda stres, panik bozukluğu, uyku sorunları (uyku apnesi gibi), akciğer hastalıkları gibi konuların gözden geçirilmesi gerekir. Daha düşük olasılıkla alerjik bir durum, aşırı kilo da akla gelmelidir. Bu etkenlerin araştırılmasında yaş, kilo, varsa kullanılan ilaçlar da önemlidir. İlk olarak bu olası etkenlerin gözden geçirilmesi, daha sonra bir ruh hekimiyle görüşüldükten sonra gerekirse başka ilgili tıp dallarına başvurulması uygun olur.

SORU On bir yıllık evliyim, bir oğlum var dört yaşında. Şimdi 7 aylık hamileyim, bir de kızım olacak. Tek bir soruya takılmış durumdayım ve hiçbir şey beni mutlu etmiyor. Neden ben evde çocuk bakmak zorundayım, eşim özgürce yaşamakta, özgür olmak benim de hakkım değil mi?

CEVAP Böyle duygular ve düşünceler hamilelikte değişen hormon düzeylerine bağlı olabilir. Eskiden beri bu düşünceler varsa, farklı değerlendirilmelidir. Özgürlüğün ne olduğu, nasıl yorumlandığı, bundan ne anlaşıldığı kişiden kişiye göre değişir. Özgürlük insanın içinde yaşadığı bir duygudur, yalnız evden çıkmak olarak düşünülmesi doğru olmaz. Kaldı ki, eşinizin ne kadar özgür olduğu da tartışılır. Toplumsal yaşamın hepimize verdiği eş, anne-baba, çocuk, kardeş, yolcu, işçi, müşteri, kiracı gibi roller vardır. Bunlardan en anlamlısı ve önemlisi annelik rolü olsa gerektir. Ailenin temel direği, çocuklara en iyi bakım veren, sevgi ve şefkat gösteren annedir. Anneliğin zor bir rol olduğu herkes tarafından kabul edilmekle birlikte, annelikten yakınmak kabul görecek bir şey değildir. Bu düşünceler eskiden beri varsa, evlenmemek, anne olmamak da bir seçenek olabilirdi.

SORU Anne baba ayrılığı sonucu yeme bozukluğu, depresyon, sınav kaygısı anksiyetesi ve de intihar teşebbüsü yaşayan kızım. Çok yakın zamanda sömestr dönüşü yolda trafik kazası sonucu yola fırlayan bir beyin gördüm. Bu neleri tetikler, temkinli olmamız gerekli mi? CEVAP Anne-baba ayrılığının en çok çocukları etkilediği kabul edilir ve doğrudur. Burada ele alınacak konular ve temkinli olunması, tedavi edilmesi gereken durumlar ilk cümledekilerdir. Yeme bozukluğu, depresyon, sınav kaygısı ve intihar düşüncesinin tümü önemlidir ve tedavi gerektirir. Bunlardan intihar girişimi hastanede yatırılarak tedaviyi gerektiren bir durumdur. Bunlar için en kısa zamanda bir ruh hekimiyle görüşülmesi gerekir. Kaza olayının etkisi kişiden kişiye göre değişir. Bu nedenle gelecekte hangi belirtilerin ortaya çıkabileceğiyle değil, halen kazayla ilgili bir etkilenme olup olmadığıyla ilgilenmek doğru olur.

BEN ÇOCUK BAKMAK ZORUNDA MIYIM

ERKEK ARKADAŞIM OLUNCA MİDEM BULANIYOR

İKİNCİ EVLİLİĞİMİ YAPTIM AMA...

UYURKEN YAŞADIKLARIMI ANLATIYORUM

UYKUYA DOYAMIYORUMANNEM SİNİRLİ VE STRESLİ

KOKU TAKINTIM VAR

YÜKSEKLİK KORKUM VAR

ERGENLİKTEKİ KARDEŞİME NASIL DAVRANMALIYIM

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:04 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.