'Eşimle anlaşamıyoruz'

Benim sorunum eşimle anlaşamıyoruz. Buna bağlı veya değil bilemiyorum çok aşırı sinirliyim özellikle ona karşı tahammülüm yok çok düşünüyorum hiç düşünmek istemediğim kadar çok bazen ne düşündüğümü bile bilmiyorum.

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

 SORU Benim sorunum eşimle anlaşamıyoruz. Buna bağlı veya değil bilemiyorum çok aşırı sinirliyim özellikle ona karşı tahammülüm yok çok düşünüyorum hiç düşünmek istemediğim kadar çok bazen ne düşündüğümü bile bilmiyorum. Ayrıca iş yerinde çok çiziyorum.yatay dikey çizgiler elimde olmadan istem dışı devamlı çiziyorum.karalıyorum. Mutlaka çizdiğim karelerin içlerini dolduruyorum. Kendimi bundan alamıyorum. CEVAP Eşle anlaşamama veya evlilik sorunla

rı insanları her yönden olumsuz etkileyen sorunlardandır. Sıkıntı, stres, geleceğin belirsizliği, karar verememe, bedensel belirtiler (stresin bedensel belirtileri), genel olarak isteksizlik, zihinde dönüp duran düşünceler, dikkat dağınıklığı, iştah ve uyku sorunları görülebilir. Bunları bir bütün olarak göz önüne alınca, kendimizle, diğer insanlarla, yaşamla uyumumuz bozulur. Bu durumda ikinize ait anlaşamama nedenlerinizin neler olduğu, bunda başkalarının etkisinin olup olmadığı (iki tarafın anne-babası gibi), evlilikten beklentileriniz, ikinizin de çözüm isteyip istemediğiniz, aklınızdaki çözümün neler olduğu gibi özellikler önemlidir. Bunları belirlemede ve çözüme giden yollarda size evlilik-eş terapistleri yardımcı olacaktır. Sinirlilik, tahammülsüzlük, stres ve bunlarla baş etme konularında da eş zamanlı olarak yardım almanız gerekir. SORU 2 evliliğimi yapmış birisiyim fakat bu evliliğimde de sorunlar yaşıyorum ailem bana destek değil ayrılmak istemiyorum ama sık sık intihar etmeyi düşünüyorum ama bir kızım var ona kıyamıyorum kendimi çok yalnız ve mutsuz hissediyorum. CEVAP Evliliklerinde beklediğini bulamayan insanlar vardır. Bazı evliliklerde anlaşmazlık çıkması pek de anormal değildir. İki farklı kişilik bir araya gelip uyumlu bir birliktelik gerçekleştirmek istemektedir. Bu iki kişilik farklı sosyokültürel çevrelerde, farklı yetiştirilme ve gelişme dönemlerinden geçerek bugüne gelmiştir. Dünya görüşü, gelecek beklentisi, evliliğe bakış açısı farklı olabilir. Kendinizi çok yalnız ve mutsuz hissetmeniz sosyal desteğinizin olmamasıyla, kendinizi çaresiz ve çözümsüz hissetmenizle ilgili olabilir. İntihar düşüncesi de bunlara bağlı olabilir. Yaşanan sorunlar depresyona neden olmuş olabilir. İntihar düşüncesi, diğerlerinden daha önemli ve acil olduğu için bir an önce bir psikiyatriste başvurmanız gerekir. SORU Eşim çok küfürlü konuşuyor, rahatsız oluyorum.artık alışkanlık mı desem. Kahvehane alışkanlığı da var ben hep oraya bağlıyorum bu durumu.bunun için ne yapabilirim ne önerirsiniz? CEVAP Küfürden rahatsız olmanız normal bir tepkidir. Eşinizin bu konuşma biçimi çocukluğundan bu yana yetiştiği çevreyle, arkadaşlarının bu tür özellikleriyle ilgili olabilir. Bazı çevrelerde böyle konuşmak normal, hatta gerekli görülebilir. Böyle bile olsa, bu bir mazeret olamaz. Her şeyden önce eşinizin böyle konuştuğunun ve rahatsız edici olduğunun farkına varması gerekir. Bunu düzeltilmesi gereken bir sorun olarak görüp düzeltmeye karar vermelidir. Çaba gösterirse, zaman içinde giderek azalacaktır. Sizin yapabilecekleriniz, eşinizin sorunun farkına varması, arkadaş çevresini değiştirmesi, kahvehaneye gittiği zamanlara denk gelecek ve onun sevdiği etkinlikler (aile dostlarıyla, akrabalarla birlikte olmak; çocuklarla ilgilenmek, sinema veya TV izlemek), sürekli eleştirmemek, küfürlü konuşmayı azalttıkça bunu sözel olarak belirtip memnuniyetinizi göstermek konularında olabilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Şubat 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.