Eşim benimle cinsel temasa girmiyor

"6 yıldır devam eden evlilik adı altında ama benim adını koyamadığım bir birliktelik yaşıyorum. Eşim hiçbir şekilde benimle tensel bir temasa girmek istemiyor."

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

TAKINTILARLA İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN..

SORU 3,5 yaşında bir oğlum var ve kreşe gidiyor belirli dönemlerde arkadaşlarına şiddet uyguluyor. Evde de çok dikkat etmemize rağmen şiddet içerikli hiçbir şey izletmiyoruz. Üstelik biz de ona karşı hiç şiddet uygulamadık ama bir türlü bu sorunu aşamadık beni çok kaygılandırıyor. CEVAP Çocuklarda öğrenmenin en temel biçimi taklit yoluyla öğrenmedir. Çocuklar önce anne-babayı, sonra ailedeki diğer üyeleri, giderek yakın çevrelerindeki ve toplumdaki insanları taklit eder. Tek öğrenme yolunun bu olmadığı da akılda tutulmalıdır. Şiddet davranışları da büyük oranda öğrenilen davranışlardır. Oğlunuzun durumunun anlaşılmasında tek çocuk olup olmadığı, kreşten önce kimin baktığı, anne-babanın birbirine karşı tutumu, kreşe karşı duyguları, paylaşması gibi özelliklerin bilinmesi önemlidir. Bunları açıklığa kavuşturmak için bir çocuk ve ergen psikiyatristine başvurmanız yararlı olur. SORU Ellerimde sürekli titremeler var beni rahatsız ediyor ama çok olumsuz şeylerde yaşadım ne önerirsiniz? CEVAP Bir yakınma ortaya çıktığında, onun neye bağlı olabileceğinin araştırılması ilk adım olmalıdır. Titreme bazı nörolojik hastalıklarda görülebileceği gibi, anksiyetenin de bir bedensel belirtisi olabilir. Bu belirtinizin kökeninin psikolojik olduğunu söylemek için, bedensel bir hastalığa bağlı olmadığına karar verilmelidir. "Çok olumsuz şeyler" yaşadığınızı belirttiğiniz için, bunlara bağlı olabileceğini düşünmek yanlış olmaz. Bunun için yaşadığınız stresli olayların neler olduğu, sizi nasıl ve ne kadar etkilediği, ek olarak başka belirtilerin olup olmadığı önemli olabilir. Bir psikiyatri uzmanına başvurmanız uygun olur. SORU 6 yıldır devam eden evlilik adı altında ama benim adını koyamadığım bir birliktelik yaşıyorum. Eşim hiçbir şekilde benimle tensel bir temasa girmek istemiyor. Elbet bu kadar kısa cümlelerle anlatmak zor. Ama bu başlık altında gelişiyor her şey sanırım. Beni kırılgan ,öfkeli, içe kapanık, fazla hassas hissetmemi sağlıyor. CEVAP Evlilik adı konamayan bir birliktelik olmamalıdır. Cinsellik evlilikte önemli olmakla birlikte, tek önemli etken değildir. Sanki aynı evde iki yabancı gibi yaşadığınız yorumu yapılabilir. Bu sorun evlendiğinizden bu yana olduğu için konuyu en baştan araştırmak uygun olur. Evlilik öncesinde şimdiki eşinizle anlaşma durumunuz, zorla mı yoksa isteyerek mi evlendiğiniz, tensel temasın olmamasının nedenleri, eşinizin evlilikle ilgili düşünceleri, eşinizin sizinle evli olmak hakkındaki düşünceleri, eşinizde bir cinsel sorun olup olmadığı gibi birçok konu açıklığa kavuşturulmalıdır. Böyle bir evlilik ilişkisi ve reddedilme, insanlarda huzursuzluk, sıkıntı, toleransta azalma, sinirlilik, değersizlik, mutsuzluk, durgunluk, içe kapanma gibi birçok belirtiye neden olabilir. Bunların sonucunda insan depresyon tablosuna girebilir. Eşinizle birlikte bir evlilik/eş terapistine başvurmanız uygun olur.

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN...

EŞİM BENİMLE CİNSEL TEMASA GEÇMİYOR

KARDEŞİMİ İSTEMİYORUM

SAÇLARIMI YOLUYORUM

ÇOK ALINGANIM

BEŞ YAŞINDAKİ OĞLUM BENİMLE YATIYOR

EŞİME KARŞI UTANÇ DUYUYORUM

EŞİM ÇOK UNUTKAN VE DALGIN

ÇOK ÇABUK SİNİRLENİYORUM

EVLİ BİRİ ADAMA AŞIK OLDUM

MUTSUZ OLUNCA BAŞKA ARAYIŞLARA GİRİYORUM

EŞİM İNTİHAR ETTİ

KARDEŞLERİM BANA KÖTÜ DAVRANIYOR

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..2. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Mayıs 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.