Erkeklerde ince ses depresyona sokuyor

Erkeklerde ergenlik döneminde başlayan ve ses incelmesine neden olan mutasyonel falsetto hastalığı, depresyona, içe kapanmaya ve hatta cinsel kimlik bunalımına kadar uzanan sorunları beraberinde getiriyor.

İzmir Üniversitesi Hastanesi Vokoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İsmail İlter Denizoğlu, mutasyonel falsetto hastalığının erkek çocuklarda ergenlik çağı döneminde başladığını belirtti. Hastalık hakkında bilgi veren Denizoğlu, "Bu hastalık ses oluşumunu sağlayan kasların uygunsuz kullanımıyla ortaya çıkıyor. Erkek çocuğun ergenlik çağına girmesinin ardından kız sesi gibi sesi çıkmaya başlıyor. Fakat uzun süre devam ettiği takdirde davranış haline geliyor ve kişinin istemsiz olarak ince bir sesle hayatını sürdürmesine neden oluyor. Toplum tarafından adeta özür gibi görülüyor" diye konuştu.

SOSYAL HAYATI BİTİRİYOR

Sesin, bireyin karakteristik özelliğinin yüzde 80'ini yansıttığını ifade eden Denizoğlu, "Toplum ince sesli erkeklerle alay ediyor. 13-15 yaş aralığındaki erkekler okul arkadaşlarının acımasız şakalarına maruz kalabiliyor. Sesin ince olması kişinin içine kapanmasına ya da çevresine agresif ve saldırgan tavırlar göstermesine neden oluyor. Bu hastalığın psikolojik etkileri, tedavi edilmediği takdirde daha da büyüyor. Mesleki kariyerde düşüklük başlıyor. İnce ses yüzünden erkekler cinsel kimliklerini sorgulama noktasına gelebiliyor. Tıpta böyle bir hasatlık yok ki, bu kadar ağır ve psikolojik sonuçları ile basit tedavisi olsun" dedi.

AİLELERE ÇAĞRI

Denizoğlu, şöyle devam etti:

"Çocuk, ergenlik döneminde değişikliği anlayamaz. Bu nedenle aileler dikkatli olmalı. Çocuk ergenlik çağına girdiyse ve sesi incelmiş, tiz bir hal almışsa aile zaman kaybetmemeli. Çok basit bir yöntemle bu sorunu ortadan kaldırmamız mümkün. Cerrahi işlem yapmadan ses terapisiyle başarılı sonuçlar elde edebiliyoruz. Kişiye özel tekniklerle sorunu birkaç seansta çözüyoruz. Cerrahi operasyonu ise çok özellikli durumlarda kullanılıyor. İnce sesi yüzünden hayatta başarısız olan kişiler, iyileştikten sonra yepyeni bir sayfa açıyor. Bize çok olumlu geri dönüşler oluyor. Normal ses tonuna kavuştuktan sonra evlenen, mesleğinde yönetici konuma gelen birçok hastamız var."

SABAH


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Nisan 2017Yayınlanma Tarihi:28 Ocak 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.