Erkekler en çok neden korkuyor

Erkekler en çok neden korkuyor. İşte prostat hakkında merak edilenler...Prostat anne karnından itibaren her erkekte bulunur.

Ergenlik öncesi erkek çocuklarda prostat bezi önemsizdir ve 3-6 gr kadardır. Ergenlikle erkeklik hormonlarının artması ile beraber prostat bezi büyür ve 20 gr ağrılığa ulaşır. Meni kesesi ile beraber meni sıvısı salgılamaya başlar. Bu sıvı, sperm hücrelerini kadın üreme kanallarına doğru yol alırken korumak için üretilmektedir.

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı, prostat ile ilgili merak edilenleri anlattı. Prostat tüm erkeklerde karın alt bölgesinde, mesanenin hemen altında, makat(rektum) bölgesinin hemen önünde bulunan bir organdır. Prostat kolay ulaşılamayan, gizli bir bölgeye yerleşmiştir. Bu nedenle prostat ile ilgisi olan hastalıklar sinsi bir gelişim gösterebilir.

Prostatın içinden hem idrar yolu hem de meni yolu geçmektedir. Erkeklerde boşalma sırasında, prostat kasılarak penise doğru meni sıvısını gönderir. Buradaki görevi spermleri korumaktır. Tükürük bezleri nasıl sindirime yardımcı olan sıvılar üretirse, Prostat da üreme ve sperm olgunlaşması ile ilgili meni sıvısının içerisindeki özel maddeleri üreten bir bezdir.

PROSTAT İLE İLGİLİ PROBLEMLER VÜCUTTA HANGİ SİSTEMLERİ ETKİLER?

Prostat idrar, bağırsak ve cinsel organların bulunduğu çok yoğun bir kavşak üstünde bulunur. Bu nedenle prostat bezinde oluşacak olası bir problem bir çok sistemi etkileyerek farklı yakınmalar yapabilir. En sık bilineni olan idrar yakınmalarının yanı sıra, erken boşalma ve sertleşme problemi gibi cinsel fonksiyon bozuklukları veya kabızlık ve fıtık gibi başka problemlere de sebep olabilir.

Genelde prostat bezini tarif için ceviz örneği kullanılır. Şekil ve büyüklük olarak benzemesine rağmen sert kabuk ve içeriği prostata hiç benzemez. Yumuşak dokusu ve süngersi yapısı ile daha çok erik ile benzerlik gösterir. Normalde bir erik büyüklüğünde olmakla beraber 40'lı yaşlarda büyüyerek bir mandalina hatta portakal büyüklüğüne ulaşabilir.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:15 Şubat 2017Yayınlanma Tarihi:18 Mart 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.