Erkek çocukları niçin daha geç konuşur

Erkek çocuklar genelde kız çocuklarına göre daha geç konuşmaya başlar. Peki neden erkek çocuklar daha geç konuşur.

Erkek çocuklar genelde kız çocuklarına göre daha geç konuşmaya başlar. Peki neden erkek çocuklar daha geç konuşur.

Haber1Avustralyalı bilimcilere göre bundan testosteron hormonu sorumlu. Doğum anında göbek kordonunda daha yüksek testosteron değerlerine sahip erkek bebekler, konuşmayı öğrenirken üç misli daha fazla sorun yaşıyor. Oysa aynı hormon kızlarda daha çok tetikleyici bir rol üstleniyor. Çünkü yüksek testosteron değeri, kızlarda konuşma zorluğu riskini düşürüyor (Child Psychology and Psychiatry). Verilerimiz anne karnındaki testosteronun çocuklardaki konuşma yetisi üzerinde cinsiyetlere göre farklı etki yaptığını kanıtlamakta, diyor Batı Avustralya Üniversitesi’nden Andrew Whitehouse. Araştırmasına göre çocukların yüzde on ikisi konuşmayı yaşıtlarından daha sonra öğreniyor. Ayrıca erkek çocuklar genelde kızlara kıyasla daha geç konuşmaya başlıyor.

KONUŞMA BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN..

Göbek kordonundaki hormon içeriği, her şeyden önce hamileliğin üçüncü evresindeki testosteron değerleri hakkında bilgi verir. Bu nedenle hormon bu evrede beyinde, konuşma yetisi için önemli olan devreleri etkiliyor. Bir olasılıkla hormon iki beyin yarısındaki işbölümü miktarını değiştiriyor. Bu da sağlaklardaki konuşma merkezlerinin normalde sağ beyin yarısında bulunması nedeniyle konuşma üzerinde etkili olmakta. Sonuçlar gecikmiş konuşmayla ilgili biyolojik mekanizmaların anlaşılması kadar normal konuşmayı geliştiren mekanizmaların da anlaşılmasına yardımcı olacak. Araştırmaları için 767 yenidoğanın göbek kordonundaki testosteron değeri ölçüldü, 89 çocuğun daha geç konuştuğu görüldü. Bunlardan 53 tanesi erkekti ve testosteron değerleri daha yüksekti. Oysa geç konuşmaya başlayan kız çocuklarındaki testosteron değeri ortalamanın altındaydı. Bu da hormonun kızlardaki dil gelişiminde tetikleyici etki yaptığını gösteriyor. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Şubat 2012Yayınlanma Tarihi:12 Şubat 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.