Ergenliği başlatan nedir?

Çocuğunuzun ergenliğe girmesini sağlayan nedir? İşte cevapları...

Ergenliği başlatan nedir?

 

Ergenliğin ne zaman kapınızı çalacağını tam olarak tahmin etmek mümkün değildir. Pek çok etmen ergenliğin başlangıcını etkileyebilir. Teorilerden birine göre belirli bir kilo ve vücut endeksine ulaşan bireylerde ergenlik süreci başlamış oluyor.  Bu nedenle çocuklarda obezite gibi sorunların ergenlik yaşını öne çektiği düşünülüyor.

Vücuttaki yağ hücreleri tarafından üretilen bir hormon olan leptinin ergenliğin zamanlamasını etkilediği düşünülmektedir. Denekler üzerinde yapılan araştırmalar leptin hormonundan yoksun bırakılan hayvanların ergenliğe girmediğini göstermiştir.

Leptin hormonu verildiğinde ise ergenliğin başladığı saptanmıştır. Kız çocuklarının genelinde leptin hormonu yoğunluğu daha fazladır.  Bu nedenle ergenlik kızlarda daha erken bir yaşta gerçekleşebilir. Leptin, beyindeki bir bölge olan hipotalamusu etkileyen hormonlardan biridir. Hipotalamus, hipofiz bezinin luteinleştirici hormon (LH) ve folikül stimulan hormon ( FSH) üretmesini sağlayan gonadotropin salımı yaptıran hormonu ( GnRH) üreten beyindeki bir bölgedir. LH ve FSH , cinsel gelişimden sorumlu olan hipofiz bezi salgılarıdır.

MİLLİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Kasım 2014Yayınlanma Tarihi:30 Kasım 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.