Epilepsi hastaları kendini saklıyor

Epilepsi hastaları durumlarını başkalarından saklamayı seçiyor ve durumlarından utanıyorlar.

Epilepsi hastaları durumlarını başkalarından saklamayı seçiyor ve durumlarından utanıyorlar.

epilepsiİzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Psikoloji Bölümü tarafından gerçekleştirilen "Türk Epilepsi Hastalarında Stigmatizasyon, Epilepsiye Dair Kaygılar ve Aşırı Koruyuculuk" başlıklı çalışmada, hastaların durumlarını başkalarından saklamayı seçtiği ve durumlarından utandıkları ortaya çıktı. İEÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuran Aydemir yönetiminde İEÜ Psikoloji Bölümü Mezunları Gözde Yıldız, Büşra Kaya ve Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Baklan’ın katıldığı çalışmada, 146 yetişkin epilepsi hastası olan bireye ulaşıldı. Çalışmada, katılımcıların yüzde 47.9’unun utanma (stigma), yüzde 48.6’sının hastalıklarını başkalarından gizleme ve yüzde 46.6’sının da aşırı koruyuculuğa maruz kalma sıklığı yaşadıkları belirlendi.

EPİLEPSİ HAKKINDA HER ŞEY

TOPLUM ACIYOR, HASTA UTANIYOR

Çalışmayı değerlendiren İEÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuran Aydemir, katılımcıların yüzde 57.5’inin kadın, yüzde 55.5’inin bek?r olduğunu belirterek, "Türkiye’de epilepsi hastalarına yönelik bir acıma durumu var. Kadınların evlenmesinin önünde engel oluşturuyor. Epilepsi hastası erkeklerde sorun ise, askerlik yapamamalarından duydukları rahatsızlık. Bu durum ülkemizin batısında bir sorun teşkil etmiyor ancak hasta Anadolu’da yaşıyorsa bu durumdan utanabiliyor" dedi. Kişilerin mecbur kalmadıkça epilepsi olduğunu söylemediğini aktaran Doç. Dr. Aydemir, hastaların yüzde 75’inin ilaçlarla rahatça hayatlarına devam ettiğini söyledi.

EPİLEPSİLİ ÇOCUKLAR ÖRGÜN EĞİTİMDE OLMALI

Epilepsinin çeşitlerinin bulunduğunu, bunun da bilinmediğini kaydeden Doç. Dr. Aydemir, en hatalı davranışın korumacılık olduğunu vurguladı. Ailelerin çocuklarını mümkün olduğunca örgün eğitim içinde tutmalarının yararlı olacağını bildiren Doç. Dr. Aydemir, "Epilepsisi olan kişi normal zek?ya sahiptir. Bu noktada öğretmenlerimize de büyük görev düşüyor. Onların da bilinçli olması gerekiyor. Dalma nöbetlerinin ne olduğunu bilmeliler. Sosyal yaşama, geleceğe dair kaygılar geliştiğinde, evlenme ve çocuk sahibi olma oranları düşüyor. Aşırı koruyuculuk ve utanma hissi de birbirini etkiliyor. Başka bir deyişle, sosyal hayata ve geleceğe dair daha yüksek kaygıya sahip ve hastalığını gizleyen epilepsili bireyler, daha yüksek oranda utanma hissiyatı göstermektedir" diye konuştu. DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:15 Ekim 2014Yayınlanma Tarihi:19 Ekim 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.