En az 7 saat uyuyan personele para ödülü

Amerikan sigorta şirketi Aetna'da gece iyi bir uyku çekmenin maddi karşılığı var.

Uykusuzluğun personelin performansına etkilerinden endişe eden ABD şirketi Aetna, çalışanlarının her gece en az 7 saat uyumaları karşılığında ödül veren bir plana imza atmalarını teşvik ediyor.

Bu plana katılan Aetna personeli en az 7 saat uyudukları her 20 gece için 25 dolar kazanabiliyorlar. 12 aylık sürede en fazla 300 dolarlık bir üst limit bulunuyor.

2009'da başlatılan programa geçen yıl 25 bin personelin 12 bini katıldı. Bu sayı 2014'te 10 bin civarındaydı.

Çalışanlar şirketin bilgisayarlarına bağlı bir bileklikle uykularını otomatik olarak kaydedebildikleri gibi manuel olarak da her gece uyku saatlerini kayda geçirebiliyor.

Aetna'nın personel avantajlarından sorumlu başkan yardımcısı Kay Mooney bu uyku programının "personelin takip etmesini istediğimiz pek çok sağlıklı davranışlardan biri olduğunu" söyledi. Spor yapan şirket çalışanlarına ek fon sağlanıyor.

Mooney Aetna'nın kendisini "diğer büyük işverenler için de bunun etkili olup olmadığına bakılan, canlı bir labarotuar olarak görmek istediğini" söyledi.

Fakat şirket bazı çalışanların uyumadan parayı cebe atmasından endişeli değil mi?

"Hayır endişeli değiliz. Bu onur sistemiyle ilgili personelimize güveniyoruz" diyor Mooney.

UYKUSUZLUĞUN BEDELİ YILDA 63 MİLYAR DOLARDAN FAZLA

Aetna'nın programı uyumanın işimiz üzerinde önemli etkileri olduğu yönündeki araştırmalarla ilgili.

Amerikan Uyku İlacı Akademisi'nin 2011'deki raporuna göre sadece ABD'de ortalama bir işçi uykusuzluk nedeniyle yılda 11.3 çalışma günü yani 2 bin 280 dolara denk gelen verimlilik kaybı yaşıyor. Bu ABD ekonomisi için yıllık 63.2 milyar dolar düzeyinde bir zarar demek.

Rand Şirketi'nin 2015 yılı Avrupa'ya yönelik bir araştırmasında "gecede 7-8 saatten daha az uyuyan personel gecede 8 saatten fazla uyuyan çalışanlara kıyasla çok daha büyük verimlilik kaybı yaşıyor" denildi.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Temmuz 2016Yayınlanma Tarihi:06 Temmuz 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.