Ellerim aşırı derecede terliyor

Ellerim aşırı derecede titriyor ufak heyecanlarda bile titriyorum panik atak mıyım?

CEVAP Heyecanlanınca ellerde titreme, kalp atışında hızlanma veya çarpıntı gibi belirtiler herkeste görülür. Sizin belirttiğiniz durum herkeste görülenden daha belirgin gibi görünüyor. Bu durum heyecan, kişilik özellikleri, sürekli eleştirilme endişesi gibi etkenlere bağlı olabilir. Yalnız titreme ile panik nöbeti veya panik bozukluğu tanısı konmaz. Tanı için, tanımlanan belirtilerden  daha çok sayıda olması gerekir.

SORU Eşim hafta içi her gün 2-3 bira, hafta sonu ise 3-4 bazen de 5 bira içiyor. İçince agresif veya saldırgan olmuyor,ama bu kadar düzenli bira tüketmesi alkolik olduğunu mu gösterir? Tedavi olması gerekir mi?

CEVAP Bağımlılık yapan her hangi bir madde kullanıldığında, bağımlılık demek doğru olmaz. Maddelerin özelliklerine göre değişebilmekle birlikte, her madde saldırganlık yapmaz, doza bağlı olarak sakinlik de yapabilir. Bağımlılık yapan maddelerde en önemli tehlike, alınan maddenin miktarının zaman içinde giderek artmasıdır. Kişi bağımlı duruma gelmişse, bağımlı olduğu maddeyi arar, bulamadığında veya doz azaltıldığında yoksunluk belirtileri adı verilen bir grup belirti ortaya çıkar. Giderek sosyal ve mesleksel işlevselliği bozulur. Sizin belirttiğiniz durum, zararlı olduğunu bile bile alkol içmeyi sürdürmektir; alkol kötüye kullanımı veya zararlı kullanım oalrak adlandırılır. Yukarıda kısaca belirtilen özellikler ortaya çıkarsa, bağımlılıktan söz edilir. Bir maddeyi kötüye kullanma zamanla bağımlılığa doğru ilerler. Eşinizin tedavi olması için bir psikiyatriste başvurması gerekir.

SORU 12 yaşında oğlum var her şeyi biz söyleyerek yapıyor çok yavaş bir çocuk. Örneğin okula gidecek tek tek her şeyi her gün söylüyorum, dişini fırçala çorabını giy,okula geç kalacaksın gibi. Sorumluluk nasıl kazandırabiliriz. Bu yavaşlığı karşısında anne baba olarak nasıl davranabiliriz.

CEVAP İnsanlarda davranışlar çocukluk yıllarındaki anne-baba ilişkileri, yetiştirilme biçimiyle yakından ilişkilidir. Çocukların kendileriyle ilgili davranışları kendilerinin ve zamanında yapmaları için onlara küçük görevler verilmelidir. Bu görevleri onların yerine bir başkası yapmamalıdır. Öğrenmede, çoğu zaman yaşayarak öğrenme de etkili olmaktadır. Anne-baba olarak yalnız okula gitmek için hazırlanmasını söylemeniz yeterlidir; her şeyi tek tek söylemeye gerek yoktur. Aksi halde onun yerine düşünen, onun yerine plan yapan birileri oldukça, tembelliğe alışacaktır. Sizin örneğinizde yaşayarak öğrenme, okula geç kalırsa bunun olumsuz sonuçlarını yaşaması ve geç kalmamayı öğrenmesi biçiminde olabilir.

Evde küçük bir görev verince, belli bir süre sonra yalnız yapıp yapmadığını sorabilirsiniz. Yapmadıysa, duruma uygun bir yaptırım uygulanabilir. Çünkü öğrenmede ödül-ceza da etkili bir yöntemdir. Yine sonuç alamazsanız, oğlunuzun bu davranışının altında yatan nedenleri bulup çözmek için bir çocuk ve ergen psikiyatristiyle görüşebilirsiniz.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Ağustos 2021Yayınlanma Tarihi:10 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.