Egzersiz yap stresten kurtul!

Kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz? Eskisinden daha az mı gülüyorsunuz? Zevk aldığınız uğraşlarınıza daha az mı vakit ayırıyorsunuz?

Günlük yaşamın sayısız zorluğu size baskı altındaymış gibi bir his mi veriyor? Bütün bu sorulara cevabınız ‘evet’ ise muhtemelen stresten muzdaripsiniz… Uzmanlar stresle başa çıkmada etkili yöntemlerden birinin de düzenli egzersiz olduğuna dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, stresin yorgunluğun yanı sıra şiddetli baş ağrısı, unutkanlık gibi pek çok olumsuz etkisi olabileceğine dikkat çekti. Erdoğanoğlu, şunları söyledi:

“Böyle bir durumda çareyi egzersiz yapmakta aramak oldukça akıllıca bir davranış olacaktır. Yeterli ve düzenli fiziksel egzersiz sadece bedensel uygunluğunuzu geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda ruh sağlığınızı da olumlu yönde etkiler, konsantrasyonunuzu artırır, sorunlarla hızlı başa çıkabilme yeteneğiniz geliştirir ve en zorlu işlerin dahi kolaylıkla altından kalkmanızı sağlar.

Ruhsal ve bedensel sınırlarınız stres ile zorlandığında beyninizde bulunan hipotalamus isimli bölge böbrek üstü bezlerini uyararak adrenalin ve kortizol hormonlarının kana salınımını sağlar. Bu hormonların kısa süreli salınımları vücudunuzun herhangi beklenmedik bir durumda savunmaya geçmesi için gereklidir.

Fakat stresli durumların uzun süre devamlılığı ve bu hormonların uzun vadeli salınımına devam edilmesi ile vücudunuzda tehlike çanları çalmaya başlar. Stresin ülser, tansiyon yüksekliği vb hastalıklara sebep olması bu yüzdendir. Egzersiz vücudunuzda bu iki hormonun olması gerektiği gibi dengede kalmasını sağlar.

Vücudunuzda doğal olarak bulunan mutluluk hormonu ‘endorfinin’ düzenli egzersiz ile salgılandığı sayısız araştırmayla kanıtlanmıştır. Doğal endorfininizden dilediğinizce yararlanabilirsiniz ve bu asla kötü bir bağımlılığa dönüşmez.”

STRESE KARŞI BU REÇETEYİ UYGULAYIN

Başarılı bir stres yönetiminin en iyi yolunun egzersiz olduğunu belirten Erdoğanoğlu, şu tavsiyelerde bulundu:

“Her gün bir ilacı düzenli içiyormuşçasına günde yarım saat koşmak, dost bir köpekle yürüyüşe çıkmak, arkadaşlarınızla dans etmek, bisiklete binmek, yüzmek gibi aerobik egzersizleri ve bütün dünyada güncellik kazanan yoga, pilates, tai-chi egzersizlerinden herhangi birini yapmaktan geçer.

Düzenli egzersiz yapma alışkanlığının kalbinizi daha güçlü kıldığını, bütün vücudunuzun ihtiyacı olan kanı organ ve dokularınıza daha iyi pompalanmasını sağladığını, kas-iskelet sisteminizi güçlendirdiğini, sinir hücrelerinizi uyardığını ve bütün bu uyarımların size artmış bir stres direnci ve daha iyi bir bağışıklık sistemi garantisi verdiğini unutmayın.”

NPGRUP


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Mart 2017Yayınlanma Tarihi:12 Nisan 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.