Egzersiz menopozun yan etkilerinden koruyor!

Menopoz döneminde hormonsal değişimler vücut üzerinde birçok yan etkiye yol açıyor. Uzmanlara göre menopozun yan etkileriyle savaşmada en etkili silahlardan biri düzenli egzersiz yapmak.

Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, bilimsel olarak kadının doğurgan olmadığı yaşam dönemine girmesinin “menopoz” olarak adlandırıldığını belirterek bu dönemde meydana gelen hormonsal değişimlerin pek çok yan etkisinin olduğunu söyledi.

Bu etkilerin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, “Bu etkiler, kişiden kişiye değişse de birçok kadın hoş olmayan sıcak basmaları, uykusuzluk, eklem ağrıları, korku, gerginlik gibi yan etkiler yaşar ve bunlara teslim olmak zorunda kalır. Hormonal değişimin bu etkilerine ek olarak, östrojen üretiminde düşüş, kardiyovasküler (kalp- dolaşım sistemi) sistem etkileri nedeniyle kalp hastalığı, diyabet (şeker hastalığı), osteoporoz (kırılgan kemikler), kaslarda atrofi (kaslarda küçülme) ve bazal metabolizma hızında da yaklaşık yüzde dört oranında yavaşlamaya neden olur” diye konuştu.

FREN MEKANİZMASI ETKİSİZ KALIYOR

Birçok kadının menopoz döneminde hayatının önceki kısmında yabancı olduğu kilo artışı ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Erdoğanoğlu, “Kadınlar bu dönemde alınan kilo artışıyla mücadele etmek zorunda kalabiliyor. Yemek yeme alışkanlığı değişmese dahi kalça, karın, göğüs bölgesinde yağlanma sebebiyle genişlemeler görülebiliyor. Bunun temel sebebi günlük kalori ihtiyaçlarını etkileyen hormon seviyelerinde değişiklik olarak görülse de yakın bir zamanda araştırmacılar, orta yaşlarda beyinde yemek yemeyi engelleyen ve bir gen tarafından kontrol edilen,  yemek yeme frenleme mekanizmasının kadınlarda etkisiz kaldığını düşünüyor. Menopoz döneminde yemek yemeyi sonlandırmayla ilgili doğal his ortadan kaybolur ve dramatik şekilde vücutta istenmeyen yağ birikmelerine neden oluyor” dedi.

DÜZENLİ EGZERSİZLER MENOPOZLA SAVAŞIYOR

Yapılan düzenli egzersizlerin menopozun yan etkileriyle savaşmada en etkili silahlardan biri olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, düzenli yapılan egzersizlerin faydalarını şöyle sıraladı:

“Yağsız formda bir vücut dinamiğine uygun kaslar, kan dolaşımınızı daha iyi yapar.  Bu yüz hatlarınızı dahi rahatlatır, daha yumuşak bir ifade kazandırır ve yüz hatlarınızın daha dolgun görünmesini sağlar.

Menopoz döneminde egzersiz, enerji dengesi sağlayarak kilo kontrolünde özel bir anlam taşır.

Düzenli egzersiz kaslarınızı güçlendirir, eklemlerinizi korur, kemikleri güçlendirir ve osteoporozu (kemik erimesi) önlemeye yardımcı olur.

Egzersiz sadece kas hacmini değil aynı zamanda beyin hacmini de korur.

Stresin azalmasına yardımcı olur, daha sakin bir ruh hali verir, sıcak basmaları sonucunda oluşan gerginliği azaltır ve size güçlü bir mizah kazandırır.”

EGZERSİZLER, KEMİKLERİN VE KASLARIN GÜÇLENMESİNİ SAĞLIYOR

Menopozda dayanıklılığı artıran aerobik egzersizler ve kas güçlendirme egzersizleriyle birlikte yapılması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Erdoğanoğlu, özellikle kemik erimesi için mutlaka aerobik egzersizlerin ve ağırlık antrenmanları ile kasların kuvvetlendirilmesi gerektiğini anlattı. 

Yapılan çalışmaların, haftada 2 kez ve 1’er saat şeklinde düzenli kuvvet ( ağırlık) antrenmanlarının omurga kemik yoğunluğunda artış sağladığını söyleyen Yrd. Doç. Dr Erdoğanoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Bu şekilde egzersiz yapan kadınlar yapmayanlara oranla daha az bel ağrısı şikayeti yaşıyor. Bisiklet, yürüyüş, yüzme, kuzey yürüyüşü olarak da isimlendirilen doğa yürüyüşleri gibi dayanıklılık sporları hem eğlenceli hem de özellikle bu yaşlarda kalp damar hastalıkları, özellikle kalp krizi ve felçlerin en büyük sebebi olan damar tıkanıklığı riskini azaltıyor ve kansere karşı koruyor.  Pilates ve yoga egzersizleri ise şüphesiz ki menopoz döneminde kadınlara etkili bir güçlenme imkanı sunuyor. Yine bu yaş dönümünde özellikle hem kas hem de zihninizi formda tutan aktivitelerin birleşimi faaliyetler seçilebilir ve grup egzersizleri yapılabilir.” 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Ağustos 2021Yayınlanma Tarihi:22 Mayıs 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.