Egzersiz, depresyon ve Anksiyete belirtilerini azaltıyor

Anksiyete veya depresyon probleminiz olduğunda egzersiz, yapmak isteyeceğiniz son şey olabilir. Ama...

Anksiyete veya depresyon probleminiz olduğundaegzersiz, yapmak isteyeceğiniz son şey olabilir. Ancak bir kere motive olduktansonra egzersiz sizin için önemli farklar yaratabilir. Egzersiz tansiyon, şekerve artrit gibi birçok hastalığı önler veya hafiflemelerini sağlar. Anksiyete,depresyon ve egzersiz üzerine yapılan çalışmalar da göstermektedir kiegzersizin psikolojik ve fiziksel faydaları anksiyeteyi azaltmakta ve ruhhalini iyileştirmekte de etkilidir. Üçü arasındaki bağlantılar tam olarakanlaşılmış olmasa da spor yapmanın rahatlamaya ve iyi hissetmeye yardımcıolduğu kesindir. Bu sayede anksiyete ve depresyonun tekrarlamasını da önleyebilir.

Egzersizin depresyona karşı etkili olduğuyollar çeşitlidir. Beyinde iyi hissetme kimyasallarının (nörotransmitter veendorfinler) salgılanmasını sağlar. Depresyonu kötüleştirebilecek bağışıklıksistemi kimyasallarını azaltır. Ayrıca vücut ısısını artırarak sakinleştiricietki sağlar. Egzersizin psikolojik ve duygusal faydaları damevcuttur. Egzersiz yaparken hedefleri tutturmak özgüven kazanmayı sağlar.Vücudun forma girmesi de görünümle ilgili endişeleri azaltır. Egzersiz dikkatidağıtarak kişiyi girdiği negatif düşünce çemberinden çıkarabilir. Başkakişilerle buluşup sosyalleşme imkanı verir. Yürüyüşe çıkıldığında bir kişiyleselamlaşmak veya birine gülümsemek bile ruh halini iyileştirir. Ayrıcadepresyon ve anksiyeteyle olumlu bir şey yaparak savaşmak sağlıklıdır.

Alkol alarak, ne kadar kötü hissettiğinize odaklanarak veya kendiliğinden geçeceğinisanarak bu iki durumun belirtilerini kötüleştirebilirsiniz. Egzersiz deyince aklınıza sadece sporsalonunda koşmak gelmemeli. Aktivite seviyenizi yükselterek kendinizi iyihissettiren birçok etkinlik egzersiz kapsamına girer. Koşu, ağırlık kaldırmak,grup oyunları elbette bunlar arasında yer alırken, bahçede çalışmak, arabayıkamak, yürümek gibi daha az yoğun olan aktiviteler de yardımcı olur. Ayrıcabütün egzersizi bir arada yapmak da gerekmez. Günlük rutininiz içerisine azarazar fiziksel aktivite ekleyebilirsiniz. Örneğin asansör yerine merdivenitercih edin. İş yerine geldiğinizde arabayı biraz uzağa park edin ve yürüyün.İş yerinize yakın oturuyorsanız bisikletle gelip gitmeyi de düşünebilirsiniz.

MİLLİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Ekim 2013Yayınlanma Tarihi:16 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.