Ebeveynlerin olumsuz sözleri çocukta korkuyu tetikliyor

“Yaramazlık yapma, yoksa seni diş doktoruna götürürüm” gibi yanlış ifadeler ve kötü deneyimlerin çocukla paylaşılması korkunun altında yatan nedenler arasında ilk sıralarda geliyor. Çocukta korkuyu tetiklemeyin.

“Yaramazlık yapma, yoksa seni diş doktoruna götürürüm” gibi yanlış ifadeler ve kötü deneyimlerin çocukla paylaşılması korkunun altında yatan nedenler arasında ilk sıralarda geliyor. Çocukta korkuyu tetiklemeyin.

KORKULARINIZI YENİN

Diş hekimlerine karşı olumsuz tavırlar sergileyen ve kontrole gitmekten korkan çocuklar, yetişkinlik dönemlerinde de bu durumdan rahatsızlık duymaya devam ediyor. Çocukların pek çoğunda korkunun ardında yatan neden, ailelerin olumsuz yaklaşımları ve diş hekimiyle çocuğu korkutmaları. Diş hekimi Çağdaş Kışlaoğlu çocukların diş hekimlerine karşı duyduğu olumsuz duyguların basit yöntemlerle aşılabileceğini anlattı. Çocuklarda diş hekimi fobisine karşı ebeveynler nasıl davranmalı? Çocukların çoğu diş hekiminden korkuyor. Her çocuk olumsuz birçok korku yaşar fakat bu korkuları yersiz cümlelerle pekiştirmek doğru değildir. Anne ve babaların bu konuda hassas davranması gerekiyor. “Yaramazlık yapma, yoksa seni diş doktoruna götürürüm” gibi yanlış ifadeler, çocukların diş hekimi korkusunu tetikliyor. Ebeveynlerin olumsuz deneyimleri de çocuk üzerinde etkili mi? Ebeveynlerin bu konuda yaşamış olduğu kötü deneyimler çocukları da olumsuz yönde etkiler. Çocuklar diş hekimleri hakkında duydukları negatif söylemleri benimseyerek korkuya kapılırlar. Bu sebeple yaşadığınız kötü deneyimleri mümkün olduğunca çocuğunuza anlatmamanız gerekir. Çocuklar için klinik ortamı nasıl düzenlenmeli? Ailenin tercih ettiği diş hekimi büyük önem taşıyor. Çocuk mutlaka güvenilen ve önce ziyaret edilen bir diş hekimine götürülmeli. Doğru diş hekimi tercihi, çocuğun ilk diş muayenesinde korku yaşamasını engeller. Ortamın çocukların dikkatini çekecek oyuncaklarla donatılmış olması ve pastel renklerle döşenmiş olması, çocukların davranışlarını olumlu yönde etkiler.

ERKEN TEŞHİS İÇİN SIK KONTROL

Diş hekiminin çocuğa yaklaşımı nasıl olmalı? Hekimlere büyük sorumluluk düşüyor. Diş hekimlerinin ilk tedavi aşamasında çocuklara olumlu gelecek davranışlar sergilemeleri çok önemli. İleriki seanslarda çocuğa ve ailesine uygulanacak tedavi konusunda mutlaka bilgi verilmeli, çocuklara uygulanan tedavi seansları eğlenceli hale getirilmelidir. Çocuğu sık kontrole götürmek korkuyu aşmak için etkili olabilir mi? Çocukların diş kontrollerinin  1 yaşından itibaren başlaması gerekir. Böylece çocuklar diş hekimlerine daha kolay alışabilir. Sık kontroller erken teşhis için de önemli. Aileler çocuklarını diş sağlığı eğitimine alıştırmak ve bu korkuyu aşmak adına sevimli diş fırçaları ve diş macunları alabilirler.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

Korkuyu azaltan bir tedavi yöntemi var mı? Lazer tedavi yöntemi anestezi gerektirmediği için çocuklarda diş tedavisi çok daha kolay uygulanabiliyor.  Bu şekilde çocuklar bu korkuyu daha basit atlatabiliyor. "Diş hekimi korkusu olan hastalar en çok lazerle uygulanan tedavi yöntemlerini tercih ediyor. Lazer tedavisinin hem ağrısız hem de daha kısa sürdüğünü belirten Çağdaş Kışlaoğlu, yöntemle ilgili şu bilgileri veriyor: “Ağrısız, kanamasız ve anestezi gerektirmeyen diş lazeri, hem sert dokuda hem de yumuşak doku üzerinde rahatlıkla uygulanabiliyor. Lazer yöntemi, diş dolguları, dişlerin temizlenmesi, diş kökünde oluşan iltihapların kurutulması, kanal tedavisi, diş etindeki cerrahi operasyonlar, diş hassasiyetinin giderilmesi, estetik diş tedavileri, diş etinde uygulanan tedavi işlemleri, diş beyazlatma gibi birçok tedavi sürecinde kullanılıyor. Bu yöntemde hastaları korkutan anestezi yöntemi genel anlamda kullanılmıyor. Ancak kapsamlı cerrahi operasyonlarda kullanılıyor. Lazer işlemi dişe ve diğer dokulara temas edilmeden uygulandığı için herhangi bir titreşim ve basınç hissedilmiyor. Doğal olarak beyine ulaşan ağrı iletimini kestiği için hasta tedavide ağrı hissetmiyor. Tedavi sürecinde yüzde 90 hiç kanama olmuyor ve işlem sonucunda lazerle daha steril bir çalışma yapıldığı için apse ya da şişme görülmüyor. Aynı şekilde diş dolgularında ve kaplamalarda uygulandığında diğer yöntemlere göre yapılan dolgu ve kaplamalar daha dayanıklı oluyor ve tedavi bitiminde hasta dişlerinde herhangi bir hassasiyet duymuyor. Diş hekimi korkusu yaşayan birçok hasta lazer tedavi yöntemini tercih edebilir.” HABERTÜRK

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Haziran 2012Yayınlanma Tarihi:28 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.