Dünya Ses Günü'ne 1 hafta süren etkinlik

Dünya Ses Günü 1 hafta süren etkinliklerle kutlandı…

Dünya Ses Günü 1 hafta süren etkinliklerle kutlandı…

uskudar_universitesi_dunya_ses_gunu   Tüm dünyada her yıl 16 Nisan’da kutlanan Dünya Ses Günü çerçevesinde Üsküdar Üniversitesi 1 hafta süren etkinliklerle sesin önemine dikkat çekti. Bu kapsamda son olarak Şan Terapisi Toplantısı’nda şan sanatçılarının karşılaştıkları ses sağlığı problemleri masaya yatırıldı. Davranış Bilimleri ve Sağlık alanında Türkiye’nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi’nde şan sanatçılarına yönelik gerçekleştirilen etkinlikte ses sağlığının önemine dikkat çekildi. uskudar_universitesi_dunya_ses_gunu1 Üsküdar Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÜSESKOM) ve Ses Konuşma ve Yutma Bozuklukları Derneği (SKYBD) tarafından ortaklaşa düzenlenen Şan Terapisi Toplantısı’nda ses hastalıklarından bahsedilerek alınması gereken önlemler anlatıldı.

SİGARA SES HASTALIKLARINA YOL AÇABİLİYOR

Üsküdar Üniversitesi NP Altunizade Polikliniği Odyoloji Bölüm Başkanı KBB uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Erol, ses hastalıklarının başında gelen kronik larenjit, reinke ödeminin bir numaralı sebebinin sigara olduğunu vurgulayarak “Yoğun sigara tüketimi ile alkol ve kafein tüketimine dikkat etmek gerekir. Bu hastalıkların tedavisinde ses istirahati öneriyoruz. Reinke ödeminde ses eğitimini öneriyoruz, bazı hastalarda ise cerrahi müdahale de yapılabiliyor.” dedi.

SES HİJYENİ İÇİN BU ÖNERİLERE KULAK VERİN

Prof. Dr. Erol, profesyonel ses kullanıcılarının ses sağlığını korumaları için de şu önerilerde bulundu: uskudar_universitesi_dunya_ses_gunu3 - Sigara, alkol ve narkotik ajanlardan uzak durulmalı. uskudar_universitesi_dunya_ses_gunu4 - Özellikle ağrı kesici, kortizon, beta blokerler, antibiyotik, antihistaminikler, sprey ve gargara gibi ilaçlar gelişigüzel kullanılmamalıdır. - Ses hijyeni için sigarayı bırakın. - Sık ve şiddetli boğaz temizlemeden, sık ve şiddetli öksürükten kaçının. - Sesinizi dayanma sınırının ötesinde zorlamayın. - Aşırı şiddette konuşmayın, bağırmayın, çığlık atmayın. - Kalabalık yerlerde mikrofonsuz konuşmayın, şarkı söylemeyin. - Bol su için. - Havayı mümkün olduğunca nemlendirin. - Performans öncesi buhar makinasından soğuk buhar solumak oldukça yararlıdır. - Mutlaka performans öncesi ısınma egzersizleri, performans sonrası soğuma egzersizleri yapın. - Performans öncesi yemek yemeyin, alkol almayın, reflüye sebep olabilirsiniz. - Yeterli süre uyuyun, uykusuzluk ve aşırı stresten uzak durmaya çalışın” Ses Konuşma ve Yutma Bozuklukları Derneği Başkanı Doç. Dr. Kürşat Yelken, şan sırasında endoskopi ile ilgili bilgi verirken; şan eğitmeni Ümit Daşdöğen “Profesyonel ses eğitimi” başlığı altında oyuncu ve şarkıcılarda ses kullanımı, ses aralığının geliştirilmesi, ses problemleri, sebepleri ve uygulamalarını anlattı. İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Vokoloji Birimi’nden Op.Dr. İlter Denizoğlu da şan terapisi yöntemleri ile ilgili bilgiler verdi.

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Nisan 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.