Dün gece sizde mi uyuyamadınız? İşte nedeni...

Dün gece diğer pek çok insan gibi uyuyamadıysanız bunun bilimsel bir açıklaması olabilir!

Dün gece normalin aksine bir uykusuzluk problemi yaşadınız mı? O zaman sizin gibi daha birçok farklı insanı etkileyen esrarengiz, ama bilimsel temelli bir olayla karşı karşıya kalmış olabilirsiniz.

 

Dün gece farklı şehirlerdeki, hatta farklı ülkelerdeki pek çok insan uykusuzluk probleminden yakındı.

Kendini tam kendisi gibi hissetmediği söyleyenler, sabah uyandığında normalin aksine oldukça sersemlemiş olduğunu söyleyenler, birçok tanıdığının aynı sorundan yakındığını söyleyenler; birçok insan ortada bir anormallik olduğunu sezmişti.

Özellikle Ekşi Sözlük'te konuyla ilgili 300'den fazla entry girildi. Anlaşılan herkes aynı durumdan şikayetçiydi.

Normalde hiç uykusuzluk problemi çekmeyenler bile uyumakta güçlük yaşıyordu. Peki dün gece yaşanan ve oldukça fazla kişiyi etkileyen bu durumun herhangi bir nedeni olabilir mi?

Cevap: Evet, aslına bakarsanız bilimsel bir açıklaması olabilir.

Bilim insanlarına göre dolunay, insanlar üzerinde bazı etkilere sebep oluyor. Üstelik sadece dolunayın olduğu günde değil, bir iki gün öncesi ve sonrasında da aynı etkiler meydana gelebiliyor.

Dolunayın uykumuzu etkileme olayı aslında ilk insanlara kadar gidiyor.

O zamanlar doğayla iç içe yaşayan atalarımız, dolunayın yaydığı ışık nedeniyle dolunaylı gecelerde doğal olarak uyuma sıkıntısı çekmiş olabilir. Nitekim türümüzün biyolojik saati, bir nevi ışığa göre belirleniyordu. Dolunay evrelerinde gece ortam daha aydınlık olduğundan da insanlar uyuma güçlüğü yaşıyordu.

Atalarımızın dolunay evresinde daha az uyumasının bir başka olası nedeni daha var.

Ortalık daha aydınlık olacağından, avcılar tarafından görülmeleri daha kolay olacaktı nitekim. Bu nedenle ayın dolunay ve dolunaya yakın evrelerinde, bu dezavantajdan korunmak amacıyla daha az uyumuş olmaları olası. Zaten biraz düşününce o gecelerde az uyumanın çok mantıklı bir hareket olduğunu anlayabiliyorsunuz.

Özetle dün gece diğer pek çok insan gibi garip şekilde uyuyamamanızın nedeni, atalarımızda ayın durumuna göre şekillenen biyolojik saatiniz olabilir.

Bunun dışında olayı astrolojiye bağlayan bir kesim de mevcut. Bugünlerde gerçekleşiyor olan Mars Satürn kavuşumu nedeniyle zorlu bir dönemin gelebileceği, bu durumun da ruh halimizi ve uykumuzu etkileyebileceğini iddia edenler bulunuyor.

Bir başka neden de Barnum etkisi olabilir.

Barnum etkisi, tam bize uyuyormuş gibi anlatılan ama aslında insanların çoğuna uyan durumları önemseyip daha ciddiye almamızı tanımlıyor. Buna göre dün gece uyuyamayan tüm insanların, diğer yazılanları dikkate alarak özel bir durumla karşı karşıya kaldıklarını düşünmeleri olası. Örneğin her gece, o gece uyuyamayan binlerce insan bulabilirsiniz.

ONEDİO


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Ağustos 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.