Diyabet hastalarına ballı yaprak

Türkiye'de ilk kez 6 yıl önce tohumunu Japonya'dan getirdiği "stevia" bitkisinin üretimine başlayan Stevia Derneği Başkanı Selahattin Güvenç, meşakkatli çalışmaları sonucu bu bitkinin ülkeye adaptasyonunu sağladı.

Türkiye'de ilk kez 6 yıl önce tohumunu Japonya'dan getirdiği "stevia" bitkisinin üretimine başlayan Stevia Derneği Başkanı Selahattin Güvenç, meşakkatli çalışmaları sonucu bu bitkinin ülkeye adaptasyonunu sağladı.

"Ballı yaprak" olarak nitelendirilen bu bitkinin ülkenin dört bir  yanında üretilmesi için çaba harcayan Güvenç, sıfır kalorili, normal şekere  oranla yaklaşık 30 kat tatlı olan steviaya diyabet hastalarından gelen talebi  karşılayamıyor. yaprakEmekli astsubay Güvenç, yaklaşık 6  yıl önce Japonya'ya zeytin yaprağı çayı ihraç ederken stevia bitkisinin  varlığından haberdar olduğunu söyledi. Dünyanın pek çok ülkesinde "mucize bitki" olarak nitelendirilen stevia  ile ilgili çalışmalar, araştırmalar yaptığını ve bu bitkinin, diyabet hastaları  için doğal tatlandırıcı ve sıfır kalorisi bulunduğunu öğrendiğini anlatan Güvenç,  şöyle devam etti: "Obezite ve şeker hastalığıyla mücadele edilen birçok ülkede,  stevianın önemi çok iyi kavranmış. Bu bitkinin tohumunu 6 yıl önce Japonya'dan  getirerek üretimi için çeşitli üniversitelerden destek alarak çalışmalarıma  başladım. Çimlendirme aşamasında büyük çaba harcadım ancak aylarca başaramadım.  Daha sonra Akdeniz Üniversitesinden bir profesörle tanıştım. Kendisiyle çalıştık.  Çok kısa sürede bitkinin tüm detayları çözüldü. Öncelikle Akdeniz Üniversitesinin  arazisinde ekim çalışması yapıldı. 3 yıllık çalışma sonucunda tarlalara  aktarılmasına karar verdik. Ürünün çimlendirilmesi ve tarlaya gelmesi 3 yıl  sürdü. Türkiye'de ilk kez burhaniye'de, daha sonra Ayvalık'ta ektim. Şu anda  ektiğim bitkilerin 3'üncü yılı ve ikinci yılında hasat ettik. Tarlayı sürme,  ekme, işçilik masrafı olmadan ona güzel davrandığınız sürece karşılığını  fazlasıyla veriyor." Güvenç, diyabet hastaları için inanılmaz bir ürün olan stevianın,  sıfır kalorili olması dolayısıyla sağlık bakımından bir riski bulunmadığına  dikkati çekti. Bu bitkinin, Türkiye için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan  Güvenç, "Şeker hastalığı ve obeziteye karşı en güçlü silah olabilecek bir bitki.  Bu bitki, kimyasal tatlandırıcılar olan aspartam ve sakkarozun pabucunu dama  atacak. Dünyaca ünlü bir içecek firması, geçen yıl Arjantin'de stevia bitkisiyle  tatlandırılmış ilk gazlı içeceği üretti. Bu, büyük ve son derece önemli bir adım"  ifadesini kullandı.

İHTİYACIN 10 BİNDE BİRİNİ BİLE KARŞILAYAMADI

Yeryüzünde tüketilebilecek 3 şeker türü bulunduğu bilgisini veren  Güvenç, bunların şeker kamışı, pancar ile Mısırdan üretilenler olduğunu aktardı.  Söz konusu ürünlerin sakınca ve zararlarının bilimsel olarak ispatlandığını dile  getiren Güvenç, diyabetlilerin bunları kullanamayacağını belirtti. Şeker hastalarının kullanabileceği tek sentetik tatlandırıcı olan  aspartamın, kanserojen içerdiğini savunan Güvenç, "Hepsinin yerine, sağlıklı  yaşamak için stevia tüketebilirsiniz. Bunun hiçbir riski yok" diye konuştu. Bu bitkinin varlığından haberdar olanların, kendilerinden kurutulmuş  ve paketlenmiş yapraklarından istediğini bildiren Güvenç, bu konuda büyük talep  olduğunu ifade etti. Türkiye'de nüfusun önemli bölümünün diyabet hastası olduğuna değinen  Güvenç, "Benden yaprak istiyorlar. Henüz yurt içi ihtiyacın 10 binde birini bile  karşılayamadık" değerlendirmesinde bulundu. Fransa'da yapılan stevia konferansında, bu bitkinin Türkiye'de de  üretilmeye başlandığını anlattıklarını söyleyen Güvenç, bunun üzerine Fransa,  Almanya ve Belçika'dan talep aldıklarını, ürünün ihracat yolunun açık olduğunu  söyledi. Söz konusu bitkinin yapraklarının kurutulup kullanıldığını aktaran  Güvenç, şunları kaydetti: "Çayda, kahvede, pastada, tatlıda şekerle ilgili her alanda  kullanılabilir. Samsun Bafra'da bir arkadaşımız var, geçen sene ona bin fide  gönderdim. Şu anda 17 bin fideye ulaştı. İlk aldığında 'Bunu diktikten sonra  yaprağını ne yapacağız?' diye sordu. Bana getireceğini söyleyip garantisini  verdim. İkinci yılı oldu, daha bana 10 gram yaprak gelmedi. Çünkü diyabet  hastaları ondan direkt alıyor. Burhaniye Kaymakamlığı ile örnek bir bahçe  oluşturduk. Bu bitki, bahar ayında ekilir, yıl içinde 3 dönem hasat edilir. çiçek  açtığı dönem hasat dönemidir. Dipten kesiliyor, tekrar filiz veriyor. İlk yıldan  sonra en az 3-4 sefer hasat yapılıyor. Bir fideden ilk yıl 30 gram, ikinci ve  diğer yıllar 150-200 gram alınıyor. Bir dönümden ilk yıl 150 kilogram kuru  yaprak, ikinci ve sonrası yıllarda en az 500 kilogram kuru yaprak elde ediliyor.  Her gramı para ediyor."

DİYABET HASTALARINA STEVİA ÖNERİSİ

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim  Üyesi Prof. Dr. Kenan Turgut ise bu bitkinin, Japonya'da diyabet hastaları  üzerinde 40 yıldır kullanıldığını anlattı. Almanya'nın başkenti Berlin'de geçen  hafta düzenlenen Dünya Stevia Kongresinde, diyabet hastalarının kullanımı için  stevianın önerildiğini aktaran Turgut, bunun hiçbir yan etkisi bulunmadığını dile  getirdi. Diyabet hastalarının kullandığı aspartam ve sakkarozun ise yan  etkileri olduğuna işaret eden Turgut, şöyle konuştu: "Almanya'daki kongreye değişik ülkelerden çok sayıda bu konunun uzmanı  sağlıkçılar katıldı. Avrupa Birliği ülkelerinde ve özellikle ABD'de diyabet  hastalarına stevia öneriliyor. Bitkinin en büyük özelliklerinden biri; doğal ve  sıfır kalorili tatlandırıcı olması. Ayrıca bazı ülkelerde gıda sanayisinde artık  stevia kulanılmaya başlandı. Bizim de ülke olarak bir an önce buna geçmemiz  gerekiyor. Ülkemizde tatlandırıcı olarak genelikle mısır şurubu kullanıyoruz.  Ayrıca stevia bitkisinin işlenmiş hali, bu tür tatlandırıcılara göre 200-300 kat  daha tatlı, yaprağı ise 20-30 kat daha tatlı." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Temmuz 2014Yayınlanma Tarihi:09 Temmuz 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.