Diş fobinizi yenin

Diş hekimi korkusu, psikolojik olarak, diş hekimine gitmekten korkma veya hoşlanmama ve kişinin kendi iç dünyasında oluşturduğu mantık dışı korkuları içerir.

Diş hekimi korkusu, psikolojik olarak, diş hekimine gitmekten korkma veya hoşlanmama ve kişinin kendi iç dünyasında oluşturduğu mantık dışı korkuları içerir.

Bazı hastaların Diş Hastalıkları sorunlarını sağlıklarını tehdit edici bir noktaya gelse bile diş hekimine başvurmaktan çekindiklerini belirten KadıköyŞifa Sağlık Grubu Kadıköy Hastanesi Ağız,Diş ve Çene Sağlığı Uzmanı Dr. Dt. Ceren Saruhanoğlu alınacak bazı önlemler ile bu korkuyu aşmanın mümkün olduğunu söylüyor. Diş hekimi fobisi ise genelde yaşanan diş hekimi korkusundan farklı ve daha ciddi bir problemdir. Fobisi olan kişinin en klasik davranış biçimi olaydan sakınmaktır. Bu davranış diğer fobiler için bir çözüm gibi gözükse de, sağlığımızla ilgili olan dişlerimize gerekli tedaviyi yaptırmaktan sakınmamız probleme çözüm getirmekten ziyade onu kaçınılmaz boyutlara sürükler. Her korku gibi diş hekimi korkusu da gerçekte mantığı olmayan varsayımlara dayanır. Diş hekimi korkusu diğer korkular gibi yanlış öğrenmeler üzerine dayanır ve tüm korkular gibi psikoterapi yaklaşımları ile tedavi edilebilir. Bunun yanı sıra genel anestezi veya sedasyon ile cerrahi (Diş Çekimi, Diş eti tedavisi , İmplant, Kemik grefti, Kemik Kisti vb.) ve cerrahi olmayan (Diş dolgusu, Kanal tedavisi vb.) tedaviler uygulanmaktadır.

SEDASYON NEDİR?

Bazı Sedatif (Diyazem benzeri) , Narkotik Analjezik(Morfin benzeri) ve bazen Hipnotik bir ilacın kombinasyonu ile hasta rahatlatılır ve kısa bir unutkanlık sağlanıp Lokal Anestezi ile hastanın diş tedavisi kısa sürede yapılabilir.

 GENEL ANESTEZİ NEDİR?

Halk dilinde Narkoz diye bilinen Genel Anestezi başlıca 3 grup ilaç kombinasyonu ile Sağlanır. - İlaçlar yardımı ile hastanın geçici şuur kaybı, - Narkotik Analjezikler (Morfin benzeri Ağrı kesiciler) hasta bilinçsiz olsa bile ağrısız bir operasyon geçirmesi, - Kas gevşetici ilaçlar ile vücuttaki tüm kaslar gevşetilerek rahat bir cerrahi ortam sağlanır. Kas gevşeticilerin kullanımı ile tüm kaslar , solunumu sağlayan solunum kasları dahil olmak üzere, geçici olarak felç olur ve endotrakeal tüp dediğimiz steril olan küçük bir tüp hastanın nefes borusuna yerleştirilerek , hastanın solunumu Anestezi uzmanı kontrolunda anestezi cihazı (Solunum cihazı ) ile sağlanır.  

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:09 Ocak 2015Yayınlanma Tarihi:14 Ocak 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.