Dirençli epilepsiye pilli çözüm

Antalya'da son 3 yıl içerisinde 6 dirençli epilepsi hastası çocuk, göğüs boşluğuna yerleştirilen pil ile tedavi edildi.

Antalya'da son 3 yıl içerisinde 6 dirençli epilepsi hastası çocuk, göğüs boşluğuna yerleştirilen pil ile tedavi edildi.

epilepsiAkdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı'nda görevli Doç. Dr. Özgür Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada sık görülen hastalıklardan epilepsinin Türkiye'de de her 200 kişiden birinde görüldüğünü söyledi.

EPİLEPSİ HAKKINDA HER ŞEY

Bu hastaların birçoğunun ayda ikiden fazla nöbet geçiren dirençli epilepsi hastası olduğuna dikkati çeken Duman, hastalara 10'un üzerinde ilaç verdiklerini ancak tedaviye cevap vermeyen hastaların tedavisi için beyin cerrahlarından yardım istediklerini ifade etti. Duman, yapılan cerrahi işlemin ardından alınan sonuçların yüz güldürücü olduğunu, hastaların nöbetlerinin yüzde 50 ile 70 oranında azaldığını, bazılarının ise tamamen geçtiğini kaydetti. Duman, "Tedavinin ardından çocukların bilinç ve hareket fonksiyonlarında düzelme oluyor" dedi. AMELİYAT YARIM SAAT SÜRÜYOR Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Mahmut Akyüz ise dirençli epilepsi hastası çocukları çocuk nörolojisi ve psikiyatrisi ile ameliyata hazırladıklarını anlattı. Çocuğun boyun ve göğüs boşluğuna üçer santimlik iki insizyon (kesik) uyguladıklarını dile getiren Akyüz, şöyle konuştu: "Son 3 yıl içerisinde 6 dirençli epilepsi hastası çocuk, göğüs boşluğuna yerleştirilen pil ile tedavi edildi. Cerrahi işlem yarım saat sürüyor. İlk aşamada elektrot sinire implante ediliyor. Pil, elektrokt vasıtasıyla sarılmış olduğu vagal sinire bazı aralıklarla sinyaller gönderiyor. Vagal sinir aracılığıyla bu uyarılar beyinde nöbetlerin sıklığının azalmasıyla ilişkili olarak bazı noktalara düzenleyici etki gösteriyor. Bu sayede nöbetler azalıyor." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Temmuz 2013Yayınlanma Tarihi:30 Temmuz 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.