Din depresyonu önlüyor

Din ve maneviyat beyni güçlendirerek depresyona karşı direnç sağlıyor.

JAMA Psychiatry’de Columbia Üniversitesi araştırmacıları Lisa Miller, Ph.D., Myrna Weissman, Ph.D., ve meslektaşları, dinin veya maneviyatın beynin kortekslerini kalınlaştırmasının, dinin veya maneviyatın ailesel olarak depresyon riski altında olanları bu rahatsızlıktan koruma nedeni olabileceğini bildirdiler.

Yüksek veya düşük oranda ailesel depresyon riskine sahip 103 erişkin üzerinde yapılan araştırmada din veya maneviyata verdikleri önem beş yıllık dönemde önce ve sonra iki zaman noktasında değerlendirildi. Beyin kortekslerinin kalınlığı, 5 yıl sonunda MRG ile ölçüldü. Araştırmacılar, dine veya maneviyata çok önem verenlerin beyin kortekslerinin önem vermeyenlerden daha kalın ve gelişmiş olduğunu, fakat bu arada dine veya maneviyata çok önem veren ve yüksek depresyon riski altında olanların kortekslerinin özellikle güçlü olduğunu saptadılar. Araştırmacılar şu sonuca vardılar: “Bulgularımız, bu nedenle, maneviyat veya dinin kişisel öneminin majör depresif bozukluklara karşı bunu geliştirmeye yatkın kişileri koruyan nöral bir yol belirleyebilir.” Mary Lynn Dell, M.D., Psychiatric News’a şöyle söyledi:

“Bu çalışma, özellikle depresyona biyolojik yatkınlığı olan bireyler için muhtemelen sağlıklı maneviyatın ölçülebilir, yararlı etkilerine dikkat çekmektedir.” Kendisi Nationwide Children's Hospital ve Ohio Eyalet Üniversitesi’nde klinik psikiyatri ve pediatri profesörüdür ve maneviyat ve din eğitimi almıştır. Konuşmasına şöyle devam etti: “Çalışma, psikiyatristlerin hastaların hayatlarının bu alanındaki sağlıklı gelişimi desteklemeleri gerektiğine dair önemli ve giderek artan kanıtlara yenilerini eklemektedir. Bunun gibi çalışmalar, bir yandan kendi özel dini inanç ve geleneklerine sadık kalırken, dini profesyonellerin uyguladıkları depresif bireylerle çalışma ve bakım yolları ve metodolojileri hakkında da bilgi verebilir. “

APA

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:10 Ocak 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.