Dijital çağda doğruyu söylemek zorundasınız

Her yer gerçeklik dolu. Gerçeklere dayalı televizyon programları, sosyal medya ve çevrimiçi profiller çağında gerçek insanlar revaçta. Dijital çağda doğruyu söylemek zorundasınız.

Cumhuriyetçilerin ABD başkanlık yarışındaki aday adayları, içimizden biri olduklarını iddia ediyor. insanlar, kim Jong il'in cenaze töreninde ağlayarak yas tutanların samimiyetini sorguluyor. Gerçeklik sıklıkla yaratılıyor. Zaten başka nasıl gerçek olarak kabul edileceğiz ki? Peki, ya gerçeklik saptanabilse ve hileyi bir alet yardımıyla belirleyebilseydik? artan sayıda bilgisayar algoritmaları ve yazılımları tam da bunu yapıyor. Bilgisayar bilimcisi ve görüntü uzmanı Hartmut Neven, "Makineler bizi daha iyi gözlemleyip anlayabilecek ama bunun nereye varacağı belirsiz" diyor. Bu bizi gerçeğe götürebilir. New Hampshire'daki dartmouth College'dan adli bilişim uzmanı Hany Farid, moda fotoğrafları ve dergilerdeki ünlülerin fotoğraflarında aşırı rötuş yapılması sorununa merak sardı. Farid, "Her yeri düzeltip kısa sürede ortaya bir Barbie çıkarabilirsiniz" diyor. Fransa, ingiltere ve Norveç'teki feminist milletvekilleri, rötuşlanmış fotoğraflara uyarı koyulmasını istiyor. Farid bu yüzden, kişinin yüz veya vücut fotoğrafının ne kadar değiştirildiğini istatistiki olarak ölçen bir yazılım geliştirdi. Yazılım değişimi 1 (çok az değiştirilmiş) ile 5 (tamamen değiştirilmiş) arası bir ölçekte sınıflandırıyor. Diğer algoritmalar ise yalanlarımıza odaklanıyor. dilbilimciler, mühendisler ve bilgisayar uzmanları, bilgisayarları duygusal konuşma denen olgunun özelliklerini tanıması için eğitiyor.

Columbia Üniversitesi'nden Profesör Julia Hirschberg, bilgisayarları insanların sözlerinde bulunan ve dürüst olup olmadıklarını ölçen eğilimleri (ses tonundaki değişimler, duraklamalar, gergin gülüşler) bulacak şekilde programlıyor. stanford Üniversitesi'nden Profesör dan Jurafsky, "amaç, duyguların konuşmamıza nasıl yansıdığını anlamak" diyor.

Teknoloji, çağrı merkezi çalışanlarına öfkeli bir müşterinin hatta olduğu uyarısını yapmakta kullanılabilir. Yazılımlar genel müdürün ne zaman doğru söylemediğini veya belki bir siyasetçinin yalan söyleyip söylemediğini gösterebilir. Cumhuriyetçi adaylardan hangisi gerçek muhafazakâr? Bazı bilgisayarlar, yalanı ele veren sözcük ve ifade öbeklerini otomatik şekilde belirleyebilir. Yeni teknolojiler mahkemelerde kanıt olarak kabul görecek mi? Hindistan 2008'de, yalan belirleyen tartışmalı bir beyin taramasına dayanarak bir kişiyi mahkûm eden ilk ülke oldu. Beyin elektriksel salınım işareti testi (BeOs), aktif insan beyninin görüntüsünü çıkarıyor ve iddiaya göre, şüphelinin suçun ayrıntılarını hatırlayıp hatırlamadığına dair işaretleri gösteriyor. Pune'de eski nişanlısını öldürmekle suçlanan bir kadın,

BeOs testine girmeyi kabul etti. Yargıç, taramaların cinayetin işlendiğini gösteren "deneyimsel bilgi" kanıtı olduğunu söyledi. Taramaların doğruluğu tartışılsa da, araştırmacılar bu teknoloji için yeni kullanım alanları geliştiriyor. Yakında semtinizde bir yalan tespit merkezi açılabilir. Hukuk firmaları ile istihbarat teşkilatlarına beyin taramaları satmayı hedefleyen "Yalansız Mr" şirketi, insanların beyinlerinin dürüstlük testi amacıyla rahat bir ortamda taranacağı VeraCenter adlı merkezler kuruyor. Bazı bilim adamları, bildiğimiz anlamda yalan söylemenin sonunun geldiğini bile söylüyor ama bunu kim gerçekten bilebilir ki?

THE NEW YORK TIMES


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Ocak 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.